Zarándoklat

2023.07.10. 09:25

Nehéz idők köszöntenek ránk: lelki békére és önuralomra van szükség – mondta Böjte Csaba Szentkúton

Mint arról már beszámoltunk: zsúfolásig telt Mátraverebély-Szentkút vasárnap délelőtt, nemzeti kegyhelyünkre a határon innen és túlról is érkeztek zarándokok. Az ünnepi szentmisét Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány megálmodója mutatta be. Az atya nehéz időkre figyelmeztette a hívőket, illetve a türelem és a lelki nyugalom megőrzésének a fontosságára is felhívta a figyelmüket.

Veres Edina

Nemzeti kegyhelyünkön mutatott be szentmisét Böjte Csaba

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Mint az az idei szentkúti búcsúrendben is szerepel, vasárnap Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes mutatta be a szentmisét nemzeti kegyhelyünkön. A liturgia elején a Dévai Szent Ferenc Alapítvány megálmodója és vezetője a szép számmal összegyűlt hívőknek elárulta: ezt a zarándoklatukat a gyermekekért, a gyermekeket nevelő családokért, a pedagógusokért, tanárokért, lelkipásztorokért és hitoktatókért ajánlották fel.

– A hosszú – több mint 60 kilométeres – zarándokúton a Szűzanyát és Szent Józsefet választottuk vezetőnkül, mentorunkul. Tőlük akartunk tanulni, hiszen az ő életükben is voltak komplikált helyzetek, így például, amikor a kis Jézus elveszett. Három napon át keresték őt, de nem adták fel, és végül megtalálták. Ezt a témát jártuk körbe az első nap, hogy ne adjuk fel! – mondta az atya, aki ezután elárulta: egy nappal később annak a szépségéről beszélgettek, ahogy a Szent Család összetartott a bajban, és nem egymást vádolták. Böjte Csaba aláhúzta: mennyire fontos, hogy a nehéz helyzetekben ne egymást marjuk, mert együtt könnyebb megoldani a feladatokat és a problémákat. Végül vasárnap azt csodálták, hogy Szűz Mária és Szent József megőrizték a lelki nyugalmukat.

– Azt mondta Mária Jézusnak, hogy: „Nézd, atyád és én aggódva kerestünk! Miért tetted ezt velünk?” Megőrzik lelkük nyugalmát, türelmesek. Nem hisztériáznak, nem seprik a szőnyeg alá a problémát, hanem megbeszélik. Milyen jó lenne, ha mi is megtanulnánk ezt az önuralmat – mutatott rá a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője, aki ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a mai világban valahogy divatossá vált azt mondani, hogy „kiborultam”, „én ezt nem bírom”, „ez tönkretesz”, és így tovább.

Jó lenne, ha meg tudnánk tanulni Jézus Krisztustól ezt a lelkületet...

Böjte Csaba ezután felhívta a hívők figyelmét arra, hogy érdemes Jézus Krisztus példáját is megvizsgálni, hiszen a Megváltó megannyi „nehéz” helyzetbe került élete során. A ferences szerzetes kiemelte egyebek mellett Jézus születésének a körülményeit, a nagycsütörtök és a nagypéntek történéseit, a keresztutat, illetve a keresztre feszítést is. Hozzátette: Jézus nem kérte ki magának a megpróbáltatásokat, nem csinált jelenetet, önuralmat tanúsított. Szintén példaként említette Böjte Csaba a házasságtörő asszony esetét is.

– A nőt meg akarta kövezni a tömeg. Jézus nyugodtan írt valamit a földre, majd csak annyit mondott a jelenlévőknek, hogy az vesse rá az első követ, aki bűntelen! A végtelen nyugalma, önuralma, derűje végül mondhatni feloszlatta a felfokozott hangulatban lévő sokaságot. Jó lenne, ha meg tudnánk tanulni Jézus Krisztustól ezt a lelkületet, mert egészen biztos, hogy nehéz idők jönnek. Háború van és nem úgy tűnik, hogy abba akarnák hagyni – emelte ki a ferences rendi szerzetes, aki arra is rámutatott, hogy naponta több mint egymilliárd dollárt „füstölnek el” rakétákra, lőszerekre, holott a háború mindig is csak szegénységet, bajt és gondot jelentett.

Az atya véleménye szerint nehéz idők jönnek, ezért meg kell, hogy erősítsük magunkat, a lelkünket. Hozzátette: nem hiszi, hogy van bármi olyan az életben, amit búbánatosan, depressziósan, dühösen vagy rosszkedvvel könnyebb, vagy jobb lenne elvégezni, mint jókedvűen és derűvel. Végül Böjte Csaba a hívőknek azt is elárulta, hogy ő maga is megtapasztalta már a saját életében, hogy amikor az ember meg tudja őrizni a lelki nyugalmát, akkor egy kilátástalannak tűnő helyzetből is győztesen jöhet ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában