Telemedicina

2023.07.15. 15:33

Mozgó orvosi rendelőkben látják el a betegeket a nógrádi hátrányos helyzetű falvakban is

A helyben hiányzó egészségügyi ellátás pótlására, vagy kiegészítésére indított telemedicina szolgáltatáson alapuló orvosi ellátást a Felzárkózó települések program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Ehhez kapcsolódóan szűkebb hazánkban Litkén alakítottak ki térségi központot.

Gulyás Edina

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szűrőbusza is eljut több nógrádi településre

Forrás: Nool.hu illusztráció

Fotó: Kiss Annamarie

– Az ország 300 legszegényebb településének felemelését célzó kormányzati program részeként telemedicina szolgáltatáson alapuló rendelést indított és térségi központokat létesített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Naszlady Attila Egészségfejlesztési Programja. Az eddig megvalósult fejlesztések során nyolc teljes értékű mozgó orvosi rendelő állt munkába a hiányzó ellátás pótlására, négy további jármű pedig olyan településeket látogat, ahol van ugyan orvosi rendelő, de a körzet egy ideje betöltetlen – fogalmazott közleményében a civil szervezet. 

Hozzátették: ezen felül öt térségi központot is kialakítottak, melyek a környező településeken szervezik a rendeléseket, összegyűjtik a pácienseket és előkészítő szűréseket is végeznek. A térségi központok ugyancsak a felzárkózó településeken működnek: Hiricsen, Zalakomárban, Nyírkátán, Szalonnán és Litkén.

Nógrádban is hiánypótló a tevékenység

– A litkei központ a hozzá tartozó településeken, Ipolytarnócon, Nógrádszakálon, Nógrádmegyerben, illetve a hamarosan csatlakozó Magyargécben szervezi a telemedicina rendeléseket. A feladatok egyik legfontosabb része a betegutak lebonyolítás: amennyiben a telemedicina rendelés után további vizsgálatok szükségesek, akár kórházban, akár szakrendelésen, kollégáink egyeztetnek az intézményekkel ez ügyben – tájékoztatta portálunkat Nagy Ferenc, a szeretetszolgálat egészségügyi területért felelős szakmai vezetője. – A rendelések szervezésén túl az Máltai Egészségpont dolgozói nyomon követik a páciensek gyógyulását, segítenek ügyes-bajos dolgaikban is.  

Mint mondta, ez az ellátási forma idén márciusban indult. A telemedicina rendeléseket minden héten azonos időpontban tartják, jellemzően heti egy-három alkalommal vannak jelen egy településen. 

– A rendeléseket egyre többen veszik igénybe, a lakosság visszajelzése alapján hasznos, hiánypótló a tevékenységünk – hangsúlyozta Nagy Ferenc.

Laborvizsgálatra és EKG készítésre is van lehetőség

A szeretetszolgálat közleménye arra is kitért: a márciusi indulás óta 25 településre jutottak el a mozgó orvosi rendelők és 1200 beteget láttak el, további 2000 ember pedig tanácsadásban, vagy betegútszervezésben részesült. A rendelések során a helyben tartózkodó egészségügyi asszisztens eszközös vizsgálatokat végez, mialatt az orvos, aki közben egy másik településen tartózkodik, online, valós idejű rendelésen látja el a beteget. A modern eszközök segítségével az asszisztens helyezi rá például a fonendoszkópot a páciens mellkasára, de a szív vagy tüdőhangot az orvos is hallja saját készülékén, miközben videókapcsolaton keresztül látja a beteget. 

A mozgó rendelőkben lehetőség van fül- és torokvizsgálatra, egyszerűbb laborvizsgálatokra vagy digitális EKG készítésére is, az orvos pedig felírhatja a gyógyszert, kiállíthatja a beutalót, vagy szakorvoshoz küldheti a pácienst. Az eddigi ellátások során több alkalommal találtak már sürgős beavatkozást igénylő betegségeket, diagnosztizáltak többek között kétoldali tüdőgyulladást, skarlátot, előrehaladott cukorbetegséget is.

Bővül a programba bevont települések száma

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a mozgó rendelők a telemedicina lehetőségeivel és a legmodernebb digitális eszközökkel pótolják a legszegényebb településeken hiányzó, vagy korlátozottan elérhető egészségügyi ellátást, miközben a programban dolgozó orvosoknak nem kell több órát utazniuk a távoli helyszínekre.

– A következő hónapokban a térségi központok környékén egyre nagyobb sugarú körökben bővül majd a programba bevont települések száma. Nógrádból a következő csatlakozó település Magyargéc lesz, a további községekről még a nyár folyamán fogunk dönteni – tájékoztatott a szervezet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában