Látogatás

2023.07.22. 09:30

Komoly múltra tekint vissza a salgótarjáni és a losonci levéltár együttműködése

A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltárának munkatársai a napokban Losoncra látogattak. Az intézmény fontosnak tartja a szakmai együttműködést a Besztercebányai Állami Levéltár Losonci Fióklevéltárával. A két intézmény jó kapcsolata már komoly múltra tekint vissza.

Gerhát Karina

A salgótarjáni levéltár munkatársai a napokban Losoncra látogattak

Forrás: Beküldött fotó

– Az intézmények közötti szakmai kooperáció két főbb eleme a hungarikakutatás és a folyamatos szakmai párbeszéd – mondta el portálunknak Gusztiné dr. Toronyi Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának igazgatója.

Hozzátette: a levéltár számos alkalommal végzett már hungarikakutatásokat Losoncon a történelmi Nógrád vármegye múltjának a feltárásához. Először az első világháború határon túli anyagainak a feltérképezése, a reformáció 2017-es emlékévéhez kapcsolódó kutatása, majd a többi nógrádi vonatkozású, eddig még nem ismert irategyüttesek áttekintése történt meg. A feltárt anyagokról raktári jegyzék, illetve digitális másolat is készült, ami az érdeklődők számára a levéltár salgótarjáni kutatótermében érhető el.

Mint megtudtuk: az együttműködés másik lényeges eleme a folyamatos szakmai párbeszéd, amelynek egyik kiemelkedő példája a Reformáció Nógrádban című, 2017-ben megrendezett tudományos konferencia volt, ahol többek között Kristina Becaniová, a Besztercebányai Állami Levéltár Losonci Fióklevéltárának az igazgatója is tartott előadást.

– További eredményként elmondható, hogy a losonci levéltárosok jóvoltából a Nógrád Vármegyei Levéltár munkatársai publikálhattak a „Stretnutia priatel’ov regionálnej histórie” című, Losonc és környéke helytörténetét ismertető tanulmánykötetbe is – emelte ki Gusztiné d. Toronyi Judit.

Kifejtette továbbá: a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltárának jelenlegi tervei között szerepel a Losonci Evangélikus Egyházközség iratanyagának a további kutatása, amelynek segítésében jelentős szerepe van Kristina Becaniová igazgatónak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában