Megemlékezés

2023.07.08. 19:30

Drégely várának 471 évvel ezelőtti ostromára emlékeztek

A helyi önkormányzat és a Drégelyvár Alapítvány szervezésében rendezték meg a Szondi Várünnepséget szombaton Drégely várában és a Sáferkúti tisztáson. Az eseményen a vár ostromának 471. évfordulójára emlékeztek.

Lászlók Judit

Idén is méltó módon emlékeztek meg a végvári hősökről

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az egész napos rendezvényt délelőtt viselet- és fegyverbemutatóval, valamint ostromjátékkal nyitották meg. Ezt követően pedig Rigó Dávid, a település polgármestere mondott köszöntőt. Abban kiemelte: drégelypalánkiként kötelességének érzi Szondi György és dicső várvédőinek a kultuszát ápolni, valamint ezt a hagyományt megörökíteni a következő generációk számára is. Mint mondta: Szondi György neve mára összeforrt a hazaszeretettel és a hősiességgel. 

Ezt követően Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel. Hangsúlyozta: nekünk, magyaroknak, éljünk bárhol is a világban mindig lesznek olyan közös pontjaink, amelyek összekovácsolnak bennünket. Ilyen például a Himnusz, a történelmünk, vagy éppen a kultúránk. Ezért fontos, hogy ezekről tisztelettel és méltó módon megemlékezzünk, illetve megörökítsük a következő generációk számára.

Ezután Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegye Önkormányzatának Közgyűlésének elnöke vette át a szót. 

– Szent helyen járunk. Ez a vár és környéke kegyeleti terület, temető. Immár 471 éve, hogy azzá vált. A krónikák a világtörténelemből alig néhány ehhez fogható egyenlőtlen erőviszonyokkal megvívott küzdelmet jegyeztek fel – mondta Skuczi Nándor. Hozzátette: bár már a küzdelem elején tudták, hogy mi lesz a harc végkimenetele, mégis vállalták azt, mert hazafik voltak és volt értelme a küzdelmüknek, méghozzá a példamutatás. Példát mutattak hitből, önfeláldozó hazaszeretetből, eskühöz való hűségből, katona becsületből és bajtársiasságból. A elnök kiemelte továbbá, hogy hőseink példáján keresztül is erősítsük a magyar és a keresztény identitásunkat.

Ötszáz év után is a nemzeti emlékezet része maradt

Az eseményen részt vett dr. Vejkey Imre, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese is, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta Drégelyvár ostroma közel 500 év után is a nemzeti emlékezet része maradt. 

– Szondi György várkapitány vállalta a biztos halált hozó összecsapást, ezzel a hazáért való helytállás örök példáját adva. Szondi példája mutatja, hogy az életünknél és a jólétünknél fontosabb a magyar közösségi cél, a magyarság jövője. Szondi példája a fél évezred ellenére is kitapinthatóan itt él köztünk. Itt él, s bennünket az önfeláldozó és félelmet nem ismerő Isten- és hazaszeretetre tanít – méltatta a várkapitányt a frakcióvezető-helyettes. Emellett szólt arról is, hogy Magyarország jelenleg is a szabadság harcát vívja. Mint mondta: a szabadságról nem elég csak beszélni, hanem harcolni kell érte a háborúban és tenni érte a békés hétköznapokban.

Végül Teszáry Hanga, a Szondi Vitézei hagyományőrző csoport és a Drégelyvár Alapítvány kuratóriumi tagja személyes hangvételű ünnepi beszédében elmondta: sajnos a vár megmentésének munkálatai egy ideje szünetelnek. Azonban minden erejükkel azon dolgoznak, hogy az eddig megmentett várfalakat megóvják a pusztulástól és a Szondi-kultuszt dicsőn ápolják. 

A megemlékezésen elhangzott zenés irodalmi összeállításban közreműködött Pálmai Krisztián, Simon Katalin és Vidnyánszky Attila. Az eseményt végül koszorúzással zárták. A nap további részében a Sáferkúti tisztáson egyebek mellett zenés bemutató, történelmi hagyományőrző csoportok előadásai, fotókiállítás, hagyományőrzők csatája, színdarab, solymászbemutató, valamint kézműves kirakodóvásár is várta az érdeklődőket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában