Programajánló

2023.07.27. 20:06

Csordultig telt a hétvége nógrádi programokkal, mutatjuk milyen lehetőségek közül lehet választani

Számos eseményt tartogat a nógrádiaknak ez a hétvége. Balassagyarmaton három napon át éltetik a palóc hagyományokat, míg Salgótarjánban a megyeszékely első polgármesterére emlékeznek retró programokkal. Pacal kerül majd a tányérokra az ipolytarnóci falunapon, gálaműsorral búcsúzik az idei nemzetközi folklór fesztivál Bánkon, míg Mohorára a Halhatatlanok Társulatának három tagja is ellátogat.

Veres Edina

Idén is dr. Förster Kálmán emléke előtt tiszteleg az önkormányzat is

Forrás: Nool

Fotó: H.M.

Kerek évforduló alkalmából köszöntik a nyugalmazott megyéspüspököt

Különleges alkalomból különleges vendég vesz részt a ságújfalui Szent László templomban a pénteken bemutatott ünnepi szentmisén. A 15 óra 30 perckor kezdődő liturgián az egyházközség tagjai 80. születésnapja alkalmából köszöntik dr. Beer Miklóst, a Váci egyházmegye nyugalmazott püspökét.

Három napon át éltetik a palóc hagyományokat Balassagyarmaton

Idén ismét megrendezik a Palóc Hagyományéltető Napokat Balassagyarmaton. A július 28-30. között zajló programsorozat csúcspontja a vidékünk egyik legnagyobb vallásos eseménye: a palóc búcsú. A vallásos-népművészeti rendezvényt július 28-tól, péntektől egy folkfesztivál is kíséri. A három napot felölelő rendezvény részletes programjairól portálunk ebben a cikkben számolt be.

Éjfélig tart a mulatság a mátramindszenti falunapon

Falunapon mulathatnak Mátramindszenten kicsik és nagyok július 29-én, szombaton a helyi Kossuth téren. Ahogy azt a Nool.hu is megírta már, a programok 12 óra 30 perckor autósbemutatóval kezdődnek. Az eseményt hivatalosan 14 óra 30 perckor köszöntőkkel nyitják meg, majd az érdeklődők a helyi óvodások és a Mátramindszenti Rozmaring Asszonykórus műsorát tekinthetik meg. A színpadi produkcióké lesz a főszerep 15 órától, a fellépők között szerepel például a Tio Classic, Vass Ignác és Wilike, de énekel a közönségnek a Dupla Kávé könnyűzenei együttes, és Kossuth Gergő is. Az eseményt végül 20 órától éjfélig tartó mulatság zárja.
 

 Régi idők hangulatát idéző rendezvénnyel hajtanak fejet Salgótarján első polgármestere emléke előtt

A megyeszékhely első polgármesterére emlékeznek a születésének 138. évfordulója alkalmából a város szívében, a Dr. Förster Kálmán téren július 29-én, szombaton. Ahogy arról portálunk korábban már beszámolt, a Polgári Salgótarján Alapítvány és a Hajrá, Salgótarján! Egyesület szervezésében megvalósuló Förster emléknapra csalogató szólamok 16 órakor csendülnek fel az Akkord fúvós kisegyüttes négy tagjának köszönhetően. Fél órával később a hivatalos megnyitó hangzik el, majd azt követően megszegik a „Förster” szülinapi tortát. A délután során felcsendül Majnek Erika előadásában az Ismerős Arcok Nélküled című slágere, illetve Oláh Ibolya Magyarország című dala is. Dr. Förster Kálmán visszaemlékezéseiből többször idéz majd Turcsány László, míg Kreicsi Bálint előbb az idősebb korosztálybeli lakókkal felidézi Salgótarján múltját, majd később vendégeivel a megyeszékhely jelenét és jövőjét érintően beszélnek. A száz pengőért – pontosabban öt forintért – kínált retró vattacukorral, fagyival és limonádéval hozzák közelebb a résztvevőkhöz a régi idők hangulatát. A programot 18 órakor a Szózat zárja.
 Pacal körül forog  ismét az ipolytarnóci falunap

Tizenhatodik alkalommal rendezi meg Ipolytarnócon a község önkormányzata a Pacalt Főzők Versenyét július 29-én, szombaton. A településvezetés közösségi oldalán olvasható tájékoztatás szerint a megmérettetés már reggel 7 órakor a regisztrációval és az alapanyagok kiosztásával elkezdődik. Az eredményekre azonban 13 óráig várni kell, majd fél órával később a rendezvény hivatalos megnyitója hangzik el. Azt követően zenés-táncos műsorok szórakoztatják majd az egybegyűlteket. A falunap sztárvendégeként 16 óra 30 perctől Suzy énekel a közönségnek, majd zárásként 17 óra 10 perctől az etesi Táncoló talpak, Hős amazonok táncaikkal, míg a Tóth Duó pedig zenéjével biztosítja a jó hangulatot.

 

Autók és zene repíti a bátonyterenyei kastélyba látogatókat a múlt század Amerikájába

 

Fesztivál hangulattól forr majd a levegő a bátonyterenyei Gyürky-Solymossy-kastély parkjában, amelyet veterán autók lepnek el július 28-án és 29-én, azaz pénteken és szombaton. Az East & West Feszt by Pick Up Drive nevű autós találkozón és rockabilly fesztiválon pénteken a közönség 17 és 23 óra között Ed Phillips and the Memphis Patrol, a Red Roosters, a The Silver Shine, a szlovákiai The Crownies, valamint a Rockin Rockcats zenéjére tombolhat. Szombaton a programok 14 órakor autós felvonulással kezdődnek, 15 órától két órán át ismét a zenéé lesz a főszerep, ezután pedig az autók díjazása és táncverseny következik a programok sorában. Végül a közönségnek 18 óra 30 perctől játszik majd a Duckers, de fellép a szlovén Joe and the Rhythm Boys with Stacey, illetve Egri Péter és a Mystery Gang is. Az autócsodák körül forgó nap 23 órakor a B'15 Truckabilly Trio koncertjével ér véget.

 

Megannyi fellépő gondoskodik a jó hangulatról a honti falunapon

 

Falunapon mulathat majd Hont apraja-nagyja július 29-én, szombaton. A község közösségi oldalán olvasható tájékoztatás szerint a szabadtéri színpadnál a programok 15 órakor a megnyitóval indulnak, majd motorozás és kézműveskedés várja az érdeklődőket. A gyerekeknek bohócműsorral kedveskednek a szervezők, majd 16 órától Magyar Csaba és Feyér Zita játszik és énekel a közönségnek. A fellépők között szerepel még Tóth Napsugár, Szőke Richárd, Grosics Anita és Tomi Zene. A hangulatot 22 órától tűzzsonglőr show forrósítja fel, majd a falunapot utcabál zárja.

 

Autós találkozó és rally verseny miatt korlátozzák a forgalmat több útszakaszon

 

Autós bemutató, és rally verseny miatt kell forgalomkorlátozásra számítaniuk az autósoknak hétvégén szűkebb hazánk több pontján. Ahogy portálunk arról korábban már beszámolt, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleményben hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a salgótarjáni I. Street Cyclekart autós bemutató szlalom és középmotoros sportautók találkozója és kiállítása nevű rendezvény, valamint R-Cup Challenge Rally Sprint autóverseny miatt a Salgótarjáni Rendőrkapitányság illetékességi területén hétvégén forgalomkorlátozások várhatók.

A tájékoztatás szerint július 29-én, szombaton 5-től 21 óráig lezárják Salgótarjánban a Rákóczi utat az Arany János út és Pécskő út közötti szakaszon. Kerülni a 21-es számú főúton, valamint a Március 15-e úton lehet. Egy nappal később, július 30-án, vasárnap pedig 6.30 és 19 óra között a rendezvény miatt lezárják a 2304-es számú út Salgótarján Rónabánya településrész és Cered közötti szakaszát. Az autósok ezt a részt Pétervására felé kerülhetik el.

 

Koncert zárja a nemzetközi muzsikustábort Balassagyarmaton

 

Végéhez közeledik a 36. balassagyarmati „Zene határok nélkül” nevet viselő nemzetközi muzsikustábor. Szombaton a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában díjátadót és gálaesetet tartanak, míg a programsorozat zárásaként szintén az oktatási intézményben július 30-án, vasárnap kora este a tanítványok és mestereik zárókoncertet mutatnak be a közönségnek.

 

Felszentelik a felújított ipolytarnóci kápolnát

 

Áldás száll július 30-án, vasárnap a felújított ipolytarnóci kápolnára. A község önkormányzata közösségi oldalán osztotta meg, hogy 11 órakor körmenet indul a helyi Krisztus Király templomtól, majd a 11 óra 30 perckor kezdődő szentmisét követően felszentelik a felújított Szent Anna kápolnát. A program 13 órától a tájház udvarán kialakított pagodák megáldásával folytatódik, ahol kulturális műsor is szórakoztatja a megjelenteket. A napot labdarúgó mérkőzés zárja 16 órától.

 

Gálaműsorral búcsúzik közönségétől a nemzetközi folklór fesztivál

 

Jelenleg zajlik a Magyarországi Szlovákok Szövetsége, illetve Nógrád Vármegye Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata szervezésében az 57. Nógrád megyei Nemzetiségi Találkozó, a Magyarországi Szlovákok 27. Országos Folklór Fesztiválja, egyben a 27. Nemzetközi Nógrádi Folklór Fesztivál. A szerdán megnyitott programsorozat fellépései július 29-én, szombaton Szlovákiában folytatódnak. Az esemény zárónapjának helyszíne Bánk lesz, ahol a rendezvény 15 óra 45 perckor nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. Negyed órával később – Lánc, lánc, eszterlánc címmel – az országos szlovák népdaléneklési verseny legsikeresebb előadóinak műsorát hallgathatja meg a közönség. A látogatók ezután táncos produkciókat is megcsodálhatnak a Táncoló emlékek című program során, azt követően pedig a jubilánsok, azaz a répáshutai Vel’ká Bukovinka Néptánccsoport és Énekegyüttes, valamint a kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes lépnek a színpadra. Végül 19 órától az Esküvői képek című gálaműsor zárja a fesztivált, amelyen spanyol és török résztvevők is elkápráztatják a megjelenteket.

 

A Halhatatlanok közül hármat is köszöntenek Mohorán

 

A Halhatatlanok Társulatának három örökös tagját is köszöntik majd Mohorán július 30-án, vasárnap 16 órakor. A Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület – Emlékház szervezésében megvalósuló program során a Pásztor Erzsi szabadtéri színpadon Pásztor Erzsi, Zsurzs Kati és Vándor Éva találkozik, és foglal helyet. Az esemény színvonalát Klenyán Csaba Liszt-díjas klarinétművész és Tóth Ramóna fagottművész emeli tovább játékával. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában