Nool.hu podcast

2023.06.27. 11:26

Neked egy tűszúrás, három embernek az élet – mutatjuk, miért fontos a véradás Nógrádban is! (podcast)

A vér nélkülözhetetlen az életmentéshez és a rászoruló betegek gyógyításához is, épp ezért elengedhetetlen, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiségű vérkészlet. Itt, Nógrádban is sokat tehetünk azért, hogy ily módon segítsünk.

Angyal Eszter

Tóthné Simon Andrea, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének koordinátora

Forrás: Nool

Fotó: Hüvöi Csaba

Vörösvérsejt, vérlemezke- és plazmakoncentrátum. Ez a három vérkészítmény készül minden önkéntes segítő véréből, s mindezt három különböző ember kaphatja meg. A súlyosabb, nagy vérveszteséggel járó baleseteket elszenvedőknek, a műtétek során vérátömlesztésre szorulóknak, illetve számos súlyos – vérképzőszervi vagy rosszindulatú – betegségekben szenvedőknek is nagy szükségük lehet vérre a gyógyulás érdekében. Nehezíti a helyzetet, hogy a tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható és mesterségesen nem előállítható.

A Hír FM és a Nool.hu közös műsorában Tóthné Simon Andrea, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének koordinátora beszélt a véradások fontosságáról, menetéről, a kizáró okokról és az ily módon, önzetlenül segítők hősiességéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában