Nool.hu videó

2023.06.03. 15:34

Megannyi fiatal ropta a néptáncot Somoskőújfaluban (fotók, videó)

Szombaton immáron 25. alkalommal rendezték meg a Somosi Gyermek Néptánctalálkozót a művelődési házban. Nógrád több településéről érkeztek utánpótláscsoportok, akik bizonyították tánctudásukat a szakmai zsűri előtt.

G. P.

Sok táncosnak ez volt az első megmérettetése

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Néptáncosok hada sorakozott fel délelőtt a somoskőújfalui templom előtt, ahol a Folt Zenekar muzsikájára indultak el a Petőfi Sándor Művelődési Házba. A negyed évszázadra visszatekintő esemény a Petőfi 200 bicentenáriumi emlékév keretében jött létre idén. A helyszínre érkeztek többek között Salgótarjánból, Palotásról, Szécsényből, Pásztóról, Szurdokpüspökiből, de még Magyarnándorról is.  

Tábori Anita, Somoskőújfalu polgármestere köszöntő beszédében hangsúlyozta: negyed évszázadnyi idő bizony már szabad szemmel is jól látszik.  

– Ennyi ideig csak olyasvalami tud fennmaradni, amely a belsőnkből fakad, lelkünkben gyökerezik. A találkozó egy különleges alkalom, amikor a néptánc szerelmesei összegyűlnek, hogy éltessék a gyönyörű hagyományt. A néptánc mélyen beleivódott kultúránkba, sőt, annak szerves része és éltetője is egyben. Nem csupán egy táncforma, hanem az identitásunk és örökségünk része – mutatott rá a településvezető, hozzátéve: – Somoskőújfaluban erős tradíciója van e műfajnak, egykor Ladikos Erzsébet és párja indította el településünkön a helyi néptáncoktatást.

Fontos a népi hagyományok átadása

A rangos rendezvényt a Somosért Kulturális Egyesület hívta életre. Szilágyiné Sándor Gertrúd helyi rendezvényszerző elmondta: nagyon örül, hogy idén újra összejöttek szűkebb hazánk táncosai, mivel az elmúlt három év nehézségei meghiúsították a rendezvényt. – Megannyi csoport elfogadta a meghívásunkat, így együtt ünnepelhetjük a jubileumi esztendőt. Fontosnak érezzük, hogy a gyermekeket a népi hagyományokra neveljük, mert a gyökereinkből táplálkozunk: múlt nincsen jelen nélkül, jelen nélkül nincs jövő – fűzte hozzá.

Sok tapasztalatot ad

Kovács József, a Nógrád Táncegyüttes vezetője szerint hasznos, hogy a fiatalok láthatnak más csoportokat is, hisz ebből sokat tudnak tanulni, fejlődni. – Idén négy utánpótláscsoporttal érkeztünk Somoskőújfaluba, nagy izgalommal vártuk a versenyt. Sok táncosuknak ez az első megmérettetése. Minden visszajelzésből lehet építkezni! – tette hozzá.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában