Esemény

2023.06.08. 14:04

A fiatalok oktatására tették fel az életüket – díjakkal ismerték el a pedagógusok munkáját Gyarmaton (fotók)

Pedagógusnap alkalmából köszöntötte a Balassagyarmati Tankerületi Központ szerdán az általa fenntartott köznevelési intézmények tanárait, akik a gyermekek, fiatalok nevelésére, oktatására tették fel az életüket. Az eseménynek a balassagyarmati Vármegyeháza díszterme adott otthont. Az ünnepségen több mint harminc díjat és oklevelet adtak át, elismerve a kitüntetettek diákokért végzett áldozatos tevékenységét.

Lászlók Judit

Az ünnepségen több mint harminc díjat és oklevelet adtak át

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Minden évben június első vasárnapján köszöntik a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat. A jeles alkalomból a Balassagyarmati Tankerületi Központ az általa fenntartott köznevelési intézmények pedagógusait ünnepelte szerdán Balassagyarmaton, a Vármegyeháza dísztermében. Az eseményen átadták a Németh László-díjat, a miniszteri elismerő oklevelet, a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet, valamint az év kiváló igazgatója díjat és az esztendő kiváló pedagógusi munkájáért járó elismerést is.

A rendezvényen Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Ebben kiemelte: az idei immár a tizedik alkalom, amikor a tankerület igazgatójaként személyesen köszönheti meg azt az áldozatos munkát, amit nap mint nap végeznek a pedagógusok. 

– „Egy remek tanárral eltöltött egyetlen nap többet ér, mint ezerévnyi szorgalmas tanulás” – tartja egy japán közmondás, és ezzel rávilágít arra, hogy túlnyomórészt a pedagógusokon múlik, hogy a tanulók hogyan emlékeznek majd vissza diákéveikre – fogalmazott Nagyné Barna Orsolya. Hozzátette: sok gyerek számára a tanárok jelentik azt a mércét, ami alapján élni akarnak. Az ő munkájuk nélkülözhetetlen és felbecsülhetetlen, hiszen megosztják a fiatalokkal a tudásukat, ismereteiket, ugyanakkor iránytűt is biztosítanak, hogy a sok információ között eligazodhassanak. Értékeket közvetítenek a tanulók felé, vagyis átadják nekik, hogy mit tartanak jónak és fontosnak. Az értékek nemcsak a közösség fejlődéséhez járulnak hozzá, hanem az egyén előrelépését is szolgálják. A pedagógusok tanítják meg a gyerekeket arra, hogy az iskolapadból kikerülve, hogyan boldoguljanak a nagybetűs életben is.

Beszédében hangsúlyozta továbbá: a pedagógus életforma nemcsak egy foglalkozást, munkakört jelent, hanem egy életre szóló elkötelezettséget is a jövő nemzedékének oktatása és nevelése iránt. A Balassagyarmati Tankerületi Központ pedagógusai pedig évről évre kiállják a próbát: békeidőben, járványhelyzetben, vagy épp akkor, amikor a háború elől menekülő családok gyermekeit oktatják. 

– Tanítványaikkal ott vannak a különféle tantárgyi-, sport- és művészeti versenyeken, de nem engedik el azoknak a kezét sem, akiknek gondot jelent a számolás, a folyékony olvasás, a helyesírás, a szövegértelmezés – mondta Nagyné Barna Orsolya. Majd megköszönte a pedagógusoknak, hogy odaadásukkal, elhivatottságukkal a nehézségekkel, bizonytalanságokkal teli időkben is biztosítják diákjaik számára a színvonalas oktatást.

Több mint harminc pedagógus vehetett át elismerést 

Az ünnepségen a Németh László-díjat Antalné Boda Anna Mária, a Nógrádmegyeri Mikszáth Kálmán Általános Iskola tanára kapta. A miniszteri elismerő oklevelet pedig Bendik Tamás, a Magyarnándori Általános Iskola pedagógusa vehette át. A Balassagyarmati Tankerületi Központ kiváló igazgatója Jusztin Klaudia, a Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola vezetője lett. A kiváló pedagógiai munkájáért elismerésben részesült Ocsovainé Dudok Ágnes, a Rimóci Szent István Általános Iskola tanára. 

A Pedagógus Szolgálati Emlékérmet idén kilenc tanár érdemelte ki, míg a Balassagyarmati Tankerületi Központ kiváló pedagógusai elismerést huszonnégyen vehették át. A díjakat Nagyné Barna Orsolya és Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője adta át. Az esemény végén a tankerületi központban dolgozók gyermekei a köszönet virágaival is kedveskedtek a jelenlévő pedagógusoknak, akik örömmel fogadták a nemes gesztust. Az ünnepségen közreműködött Sinágel József, amatőr színjátszó, valamint a Balassi Band is. 

A Vármegyeháza díszterme mögött kapott helyet az 1. Kerékpármúzeum kiállítása, amit az intézmény vezetője, Olexa Miklós jóvoltából az ünnepi műsort követően kisebb csoportokban ingyenes is megtekinthettek a jelenlévők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában