Nool.hu videó

2023.05.05. 17:28

Tovább, tovább... – búcsút intettek középiskoláiknak a nógrádi diákok (fotók, videó)

Szűkebb hazánk középiskoláiban sorra csendült fel a „Ballag már a vén diák” kezdetű dal pénteken, hiszen a legtöbb oktatási intézménynek a hét utolsó munkanapján intettek búcsút a végzős tanulók.

Veres Edina

A végzős tanulók ünnepélyes keretek között intettek búcsút alma materüknek

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Nógrádban a legtöbb középiskolában pénteken lezajlanak a ballagási ceremóniák. A végzős tanulók ünnepélyes keretek között, szeretteik körében intenek búcsút alma materüknek, köszönnek el alsóbb évfolyamos diáktársaiktól, oktatóiktól, illetve az iskolavezetéstől. A gimnáziumok, középiskolák, és technikumok mind a mai napig őrzik azt a hagyományt, amely szerint a ballagók, miután a vállukra akasztották a – búcsút jelképező – tarisznyát, még egyszer utoljára körbesétálják az iskolájukat, felidézve megannyi szép emléket, élményt.

Sok hagyományt éltetnek az iskolákban

Akadnak olyan intézmények is, ahol a ballagási ünnepséget az irodalmi műsor és az igazgatói búcsúztató beszéd mellett egyéb programelemek is kiegészítik. Így például a Salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban délután a diákok üzenetet hagynak az intézmény emlékkönyvében, illetve átadják az alsóbb évfolyamosoknak az iskolazászlót. 

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint az NMSzC Szent-Györgyi Technikumban minden osztály színes, héliumos léggömböt indított "útjára” a délelőtt kezdődött ceremónia keretében, az NMSzC Kereskedelmi-, Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában pedig érdekességként ballagási tarisznya helyett ballagási kendőt kaptak a búcsúzó kerisek. Az NMSzC Táncsics Mihály Technikum is különlegességgel készült a pénteki ünnepre. 

Az iskolában idén először, hagyományteremtő céllal a végzős tanulók a tantermükben üzenetet hagytak az alsóbb évfolyamos tanulóknak, míg az "ottmaradók" egy úgynevezett szeretetfával kedveskedtek a végzősöknek. Az NMSzC Stromfeld Aurél Technikumban a délután zajló ballagási ünnepély keretében különböző díjakat, elismeréseket, illetve okleveleket is átadnak majd.

 

Hétfőn megkezdődik az érettségi 

Az ünneplés után a középiskolásokra hétfőn reggel 9 órától már egy komoly próbatétel vár az emelt- és középszintű írásbeli érettségik képében. A fiataloknak hétfőn elsőként a magyar nyelv- és irodalom tantárgyból kell számot adniuk a tudásukról, majd kedden 9 órától a matematika kérdések teszik próbára a tanulók felkészültségét. 

Szerdán szintén 9 órakor kezdődik a történelem érettségi, majd csütörtökön az angol, míg pénteken a német nyelvből összeállított feladatlapot kezdhetik el kitölteni szintén a fent említett időponttól a tanulók. Egy héttel később a választható érettségi tantárgyak kerülnek a középpontba: május 15-én 8 órától informatika, május 16-án 8 órától biológia érettségi vár a fiatalokra. 

A szakmai érettségi vizsgatárgyakból május 17-én, 9 órakor kezdődnek a számadások. Május 18-án két tantárgyból is írásbelizhetnek az érettségizők, így a kémia kérdésekre 8 órától, a földrajzra pedig délután 14 órától válaszolhatnak. A diákok fizikatudásukról május 23-án 8 órától adhatnak majd számot. Végül az emelt szintű szóbeli érettségik június 7-14. között zajlanak majd, míg a középszintű szóbelik június 19-től 30-ig tartják majd izgalomban a vizsgázókat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában