Egészség

2023.05.02. 12:17

Több nógrádi településen is rendkívül szennyezett a levegő minősége

Az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon, a Facebookon terjeng a hír, miszerint veszélyes a levegő minősége az egyik nógrádi településen. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hivatalos oldalán utánajártunk az információnak, ami alapján kiderült: Salgótarjánban valóban szennyezett a levegő.

Gubányi Patrik

Az Országos Meteorológiai Szolgálat térképén Salgótarján lila (azaz rendkívül szennyezett) besorolást kapott

Forrás: https://legszennyezettseg.met.hu/

Futótűzként terjed az a kedd reggeli Facebook-bejegyzés, amelyben egy bátonyterenyei nő arra hívta fel a figyelmet, hogy az msn.com oldalán található levegőminőségi mérések szerint a településen rendkívül veszélyes a levegő szennyezettsége. A posztra többen is reagáltak, az egyik kommentelő azt írta: „Nekem a kislányom két napja fullad, most már értem, hogy mi okozza". 

Ennek apropóján portálunk átnézte az NNK hivatalos oldalán mindenki számára megtekinthető térképet, amelyen kategóriánkénti színezés tükrözi a levegőminőség egészségre gyakorolt lehetséges hatását. Az indexszám az 50-es mutatóig sorolható az elfogadható tartományba. A felületen jól látható, hogy a megyeszékhelyet pirossal jelölték, azaz valóban rossz a levegő minősége.

Az msn.com oldalon található légszennyezési adatokat 10 percenként frissítik, ezért folyamatosan változhatnak. Portálunk munkatársa a 11 óra előtti adatokat vette szemügyre.

A lila színt viseli, azaz rendkívül veszélyes csoportba sorolható: Bátonyterenye, Nemti, Kazár, Vizslás, Rákóczibánya, Dorogháza, Sámsonháza, Mátraverebély és Mátraszele 200 feletti értékkel. 

Piros jelzést kapott, tehát nagyon rossz a levegőminőség: Bárnában (175), Mátraszőlősön (160), Mátraterenyén (191), Sóshartyánban (165), Kishartyánban (191), Nagybárkányban (177), Kisbárkányban (159), Taron (192) és Etesen (156).

Az NNK-közleményében hangsúlyozták: az erősen és a rendkívül szennyezett területeken érdemes csökkenteni az intenzív tevékenységeket a szabadban, legfőképp, ha tüneteket tapasztalnak. Ilyen lehet a szemfájás, a köhögés vagy a torokfájás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában