Esemény

2023.05.19. 13:18

Terítékre került az erdő a nőtincsi szakmai egyeztetésen

Terítéken az erdő, avagy hogyan jut el az erdőből gyűjtött élelmiszer a tányérunkig?” címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést a nőtincsi művelődési házban a napokban. Az eseményt az Agrárminisztérium a Nőtincsi önkormányzat közreműködésével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Börzsöny Térsége Egyesülettel rendezte meg.

Lászlók Judit

Kerekasztal-beszélgetést tartottak a nőtincsi művelődési házban

Forrás: Beküldött fotó

A NAK Nógrád Vármegyei Igazgatóságának portálunkhoz eljuttatott közleménye szerint a rendezvény fő célja az erdei haszonvételek, kiváltképp a gombák aktuális gyűjtési, felhasználási és értékesítési helyzetének áttekintése, újragondolása és ésszerűsítése volt, a kapcsolódó hazai és uniós jogszabályi háttér tükrében. A téma összetettségéből adódóan több irányadó szakterület, mint a mezőgazdálkodás, az erdőgazdálkodás és a természetvédelem kompetens képviselői is részt vettek a beszélgetésben.

– A közvetlen és nyitott szakmai eseményt Csáki Balázs, a NAK Nógrád Vármegyei Szervezetének elnöke nyitotta meg, majd a rendezvény teljes ideje alatt vezette a beszélgetés vezérfonalát, minden egyes előadónak a saját szakterületén keresztül megadva a felszólalás és véleményezés lehetőségét. Az elnöki nyitóbeszéd az együttműködés, a kommunikáció és a koordináció társadalomszintű fejlesztésének a fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen ezen szociális készségek nélkül nem lehet fenntartható és stabil jövőképet teremteni a társadalom számára. Kifejtette továbbá, hogy az erdő a jelenben egyre kisebb szerepet tölt be, a természet és a társadalom közti kölcsönösség szűkülőben van az erdők rovására, és egyre jobban teret hódít a kizsákmányoló gazdálkodás – olvasható a közleményben. Hozzátette: a szakmai kerekasztal előadói és a jelenlévők is felismerték már ennek a folyamatnak a veszélyeit, és buzgón tesznek azért, hogy ez a jövőben ne így legyen.

Ezt követően pedig több illetékes szakember is megosztotta gondolatait és felvetéseit a témával kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában