Jegyzet

2023.05.27. 20:30

Te is máshogy gondolod

Csak félinformációk maradnak a felületes olvasás után – Lukács Zsófia jegyzete.

L.Zs.

Az emberi elmének sokoldalú és változatos gondolkodási képessége van. Mindannyian egyedi élményekkel, személyiségjegyekkel és hátterekkel rendelkezünk, amelyek befolyásolják a gondolkodásmódunkat.

Interjúkészítés közben megfordult a fejemben, hogy fogalmak esetén is nagyon eltérő képet alkothatunk, de a kommunikációs helyzetek többségében nem kalkulálunk ezzel. Van az a játék, amikor adott egy kezdőmondat, amit a melletted ülő fülébe kell súgni, aztán ő is továbbadja, amit hallott belőle, amíg a végén nagyokat röhögünk, hogy mi lett a mondatból. Úgy gondolom, sokszor így működik az online tér is. Valaki ír valamit, hogy olvasta, hogy a másik írt valamit, vagy arról ír, amit más látott, olvasott, vagy érzett…

Ebből jó kis kommunikációs és értelmezési galiba alakul ki.  Eleve sok ember nem nyit meg cikkeket, ha meg is nyit egy cikkeket, akkor többségében csak pásztázza és kiemeli a számára fontos szavakat, vagy a már eleve kiemelt részeket olvassa csak el. Olvasás közben eszünkbe jut valami, elterelődik a figyelem, ha pedig mobilon olvasgatunk, akkor közben átkelünk egy zebrán, ránk köszön valaki és talán már nem ott folytatjuk, ahol tartottunk, de azért bennünk marad egy félinformáció, ami alapján képet alkotunk, de az valószínűleg eltérő lesz a többi emberétől. Ott van még a memóriánk is, körülbelül tíz százalékára emlékszünk annak, amit hallunk, húsz százalékára annak, amit olvasunk, azért bízom benne, hogy ettől jobbak vagyunk. 

Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy tényleg mi marad meg nekünk a másik mondandójából. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában