Maszkviselés

2023.05.03. 20:28

Már nem kötelező, de sokan viselnek még maszkot a nógrádi egészségügyi intézményekben

Eltörölte a magyar kormány a kötelező maszkviselést május 1-től. Ezáltal már az egészségügyi- és a szociális intézményekben sem kell maszkot hordani. Amennyiben azonban a kórházigazgató úgy rendelkezik, akkor továbbra is viselni kell azt az intézmény területén.

Nagy Orsolya

Portálunk megkérdezte a témával kapcsolatban dr. Boczek Tibort, a Pásztói Margit Kórház igazgatóját, aki úgy fogalmazott, hogy éltek a lehetőséggel és eltörölték a maszkviselést.

– A jelenlegi járványügyi helyzet nem indokolja, hogy kötelező legyen a viselése, nem kell senkinek sem hordani, ameddig nem lesz egy esetleges ismételt tömeges megbetegedés. Természetesen, ha újra gyarapodni kezd a fertőzöttek száma, akkor visszahozzuk a korábbi szabályt – közölte Boczek Tibor.

Hozzátette: a fekvő és a befekvő betegek gyorsteszt szűrését azonban továbbra is elvégzik, mert még mindig van néhány koronavírusos ember, és mivel elég ragályos ez a betegség, nem szeretnék, hogy valaki végig fertőzze a többieket.

Mint mondta: a maszkviselés az influenzajárvány során is adott némi védettséget az embereknek. Sokan pedig még most is úgy döntenek, hogy óvják magukat és hordják.

Dr. Tóth Judit, a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet igazgatója azt a tájékoztatást adta, hogy nem teszik kötelező a maszkviselést az intézményben, ugyanakkor felhívják a betegek figyelmét, hogy jó lenne, ha használnák azt.

– Attól, hogy eltörölték a kötelező maszkviselést, sajnos a betegség még jelen van, ha nem is akkora számban, mint eddig, de vannak még fertőzöttek. Fontosnak tartom a használatát zárt térben, ugyanis hasznos a kórházi dolgozók és a betegek védelme miatt is – emelte ki dr. Tóth Judit, aki elárulta, hogy a balassagyarmati kórházban dolgozók is hordják még a maszkot. Az emberek viszont egyre kevésbé viselik, de nincs belőle konfliktus vagy probléma, zömében azért felveszik.

A Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház orvosigazgatója, dr. Varga Erzsébet elmondta, hogy az álláspontjuk szerint amennyiben a hozzátartozó felső légúti tüneteket mutat, és ebben az állapotban is látni akarja a beteget, megkérik, hogy viseljen maszkot. Ezen túlmenően az intenzív osztályon és minden kórteremben, ahol koronavírus miatt izolálnak betegeket, kötelező a személyzetnek és a hozzátartozóknak is maszkot hordani.

Az orvosigazgató arra is kitért, hogy a kórházba betérő betegek esetében a maszkhasználat megosztott, azok, akiknél légúti betegség van viszont viselik. A napokban pedig azt tapasztalták, hogy a vizsgálatra várakozók és a hozzátartozók is használják még a maszkot a rendelet eltörlésének ellenére is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában