Verseny

2023.05.28. 15:38

Madách életútját követték végig a salgótarjáni megmérettetés résztvevői

Kihirdették a Nógrád Vármegye Önkormányzata által meghirdetett online irodalmi verseny eredményeit. A megmérettetésen a bolyais diákok bizonyultak a legjobbnak.

Gulyás Edina

Az online verseny résztvevői a könyvtárban találkoztak

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

 „Tündérek játsztak vélem napsugárban…” – Madách, az ember címmel hirdetett országos online irodalmi versenyt Nógrád Vármegye Önkormányzata a Madách 200 Emlékév jegyében. Az ünnepélyes eredményhirdetést szombaton tartották a Balassi Bálint Könyvtárban. A megmérettetés megvalósítását ugyanis az intézmény munkatársai vezényelték le.  

– Nagy örömmel láttuk el a szervezői feladatokat, úgy vélem a versennyel méltó módon emlékeztünk meg Madách Imréről – fogalmazott a rendezvényen Molnár Éva, a könyvtár igazgatója – Számos online irodalmi vetélkedőt indítottunk már, de messze ez váltotta ki a legnagyobb érdeklődést, összesen 21 csapat jelentkezett arra vármegyén innen és túlról. Az érdeklődés talán azzal is magyarázható, hogy az emberi oldalát igyekeztünk bemutatni a nagy drámaírónak.

Madách életútját követték végig a salgótarjáni megmérettetés résztvevői
Skuczi Nándor, a közgyűlés elnöke gratulált a résztvevő diákoknaj
Fotó: Beküldött / Forrás: Nool.hu

Persikné Bakos Eszter, vezető programszervező arról számolt be, hogy a négy forduló során különböző témákat érintettek a feladatok: szó esett az író magánéletéről, baráti kapcsolatairól, a politikai szerepvállalásáról és Madách emlékezetéről is. Az ötletes feladatokra fantasztikusan kreatív megoldások érkeztek – hangsúlyozta.

Kétszáz éve született Az ember tragédiájának írója

– Nógrád vármegye önkormányzata évek óta azért dolgozik, hogy méltóképpen emlékezhessünk meg a kétszáz éve született Madách Imréről. Sikerként könyveltük el, hogy Becsó Zsolt és Balla Mihály országgyűlési képviselők javaslatára az országgyűlés Madách 200 Emlékévvé nyilvánította az esztendőt. Ennek kapcsán egyeztetések indultak a programokról, beruházásokról is – emelte ki beszédében Skuczi Nándor, Nógrád vármegye közgyűlésének elnöke.

– Az önkormányzat lehetőségeihez mérten valósít meg ehhez kapcsolódóan programokat. Ilyen volt ez a verseny is, amely a középiskolás korosztályt célozta meg. Ezáltal is arra kérem a megjelent fiatalokat, hogy tekintsenek büszkén értékeinkre és őrizzék meg azokat.

Tárlatot is nyitottak a díjak átadása után

Az ünnepélyes eredményhirdetésen kiderült, hogy a versenyt a Palóc Lányok nyerték meg. A Bolyai János Gimnázium csapatát Gáspár Lili, Ornyik Petra és Fürjesi Zsófia alkotta. A második és a harmadik helyen is az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem gyakorló iskolájának diákjai végeztek. A képzeletbeli dobogó második fokára a Csirkék – Tóth Csenge Réka és Simon Mercédesz Kira –, a harmadikra pedig a Lantvirágok – Danó Tünde Katalin és Bolla Boglárka – állhattak. 

A díjátadót követően bemutatták a versenyhez kapcsolódó különleges tárlatot, amely Madách Imre életét idézi. A Bóna Kovács Károly Galériában látogatható a kiállítás, az intézmény nyitvatartási idejében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában