Természetvédelem

2023.05.13. 11:25

Íme Salgótarján egyik legújabb – a kelleténél kissé tollasabb – lakója, Bere (fotók)

A természet védelmére hívták fel a gyerekek figyelmét a napokban a Madarak és fák napja alkalmából. Salgótarjánban Berét, a frissen beköltöző szalagos álölyvöt is lehetőségük nyílt közelebbről megismerni a fiataloknak.

A.E.

Bere, a Harris Hawk azonnal nagy népszerűségre tett szert

Forrás: BNPI

Május 10-én ünnepeltük a Madarak és fák napját, melynek célja, hogy különböző megemlékezésekkel és rendezvényekkel felhívják a társadalom, különösen a fiatalok figyelmét az őket körülvevő élővilág helyzetére és a természetvédelem fontosságára.

Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében

– írta 1906-ban Herman Ottó, kinek kezdeményezésére még abban az évben bevezették Magyarországon a Madarak és fák napját, valamint előírták az iskolák számára annak megünneplését is. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közleményében úgy fogalmaz, hogy az első ilyen nap óta eltelt évszázadnyi idő alatt az ember hatása, területátalakítása sokszorosára nőtt, ami egyre erősebben veszi igénybe a természeti környezetet. 

– Ez tetten érhető úgy a madarak számának csökkenésében, mint a természeteshez közeli állapotú erdők fogyatkozásában, ezért ma különösen fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a madarak ökológiai szerepére, valamint a fák szénmegkötő képességére, oxigéntermelésére, a párologtatásuk vízkörforgásban megjelenő hatására, a klímaszabályozásukra, az általuk végzett talajképző és talajmegkötő folyamatokra, a bioszféra más elemei számára lakó- és táplálkozóhelyek biztosítására, az emberek számára nyújtott stresszoldó hatásukra és egyéb áldásos hozományukra – írták.

Hozzátették, hogy a jeles nap alkalmából különös hangsúlyt fektettek idén is a környezeti nevelésben a természetes erdők és a madárvilág megismertetésére. 

– Idén számos oktatási intézmény kereste fel a Nógrádi Tájegység környezeti nevelőjét és természetvédelmi őreit is, hogy előadásokkal, bemutatókkal és foglalkozásokkal együtt ünnepeljük a gyerekekkel a Madarak és fák napját. Tartottunk előadásokat általános iskolás diákoknak, illetve a Vidra Verda is szerepet kapott óvodások körében a salgótarjáni Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban – ismertette weboldalán megjelent cikkében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Madarak és fák napja 2023. 05. 10.
Íme a szalagos álölyv, azaz Bere
Forrás: BNPI

Mint megtudtuk, a legnagyobb érdeklődés azonban a Tájegység új lakóját, Berét, a Harris Hawk-ot, azaz szalagos álölyvöt övezte. Az igazgatóság munkatársai több óvodába és iskolába is ellátogattak ezzel a nappali ragadozó madárral, hogy megismertessék a madarak evolúcióját, anatómiai felépítésüket és meghatározó jelenlétüket a világban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában