Múltidéző

2023.05.01. 13:55

Így ünnepeltek Nógrád települései május 1-én ötven évvel ezelőtt

A mai fiatalok már csak fényképekről vagy filmfelvételekről ismerik, miként is zajlottak a múlt században a május elsejei ünnepségek. Mi most visszatekintettünk arra, hogy ötven évvel ezelőtt mi történt Nógrád vármegyében ezen a napon.

Hegedűs Henrik

Felvonulók pártvezetők és kommunista ideológusok portréival

Forrás: Nool.hu

Fotó: Fortepan

A korabeli események felidézésében lapelődünk, a Nógrád 1973. május 3-i száma adta a segítséget. A címoldalon kerek betűkkel hirdette az újság, hogy Salgótarjánban több mint húszezer ember vett részt a központi felvonuláson. 

A programok már az előző este megkezdődtek, méghozzá térzenével, tábortűzzel és tűzijátékkal. Másnap, 1-én pontban tíz órakor a távoli hegyekből három robbanás hangzott, majd a városi szignál zenéjére indult meg a felvonulás a Rákóczi úton. A menet elején az egyik legújabb üzem, a Budapesti Rádiótechnikai Gépgyár (BRG) salgótarjáni egységének dolgozói  gyalogoltak, mögöttük pedig a Salgótarjáni Öblösüveggyár munkásai haladtak akiket patronáltjaik, a Rákóczi úti iskola úttörői kísértek. Az ünnepi beszédet Lipták József, az SZMT vezető titkára tartotta, ebben kiemelte, a munka ad értelmet életünknek, ez ad tisztességet, becsületet és örömöt az embernek, ez biztosít forrásalapot további felemelkedésünknek és fejlődésünknek.

Május 1-i felvonulás Salgótarjánban, a Vásártéren
Forrás: Dornyay Béla Múzeum

Vizsláson átadták a település művelődési házát

A megyeszékhelytől néhány kilométerre fekvő Vizsláson kettős ünnepet ültek, ugyanis ezen a napon avatták fel a falu új művelődési otthonát. Korábban egy rendkívül lerobbant állapotú épületben tartották a rendezvényeket, a mozielőadásokat, most viszont több millió forintból, a községben élők hathatós társadalmi munkája bevonásával készült el az új ház, amelyben színházterem, klubhelyiség, könyvtár és szakköri termecskék is helyet kaptak.

Balassagyarmaton a Nyírjesben mulattak a vendégek

Balassagyarmaton az ünnepség központja a város határában lévő Nyírjes volt, ahol késő estig tartott a mulatság. A fenyvesben egy tisztáson felállított szabadtéri színpadon Skoda Ferenc, a helyi pártbizottság első titkára szónokolt, fellépett a Békés megyei Tótkomlósról érkezett szlovák nemzetiségi együttes, a városi művelődési központ rajkózenekara, a fúvósegyüttes, míg a könnyűzenei szórakoztatást a Centrum együttes szolgáltatta. A műsor után a város üzemeinek dolgozói az üdülőterületen munkahelyük faházaiban folytatták a mulatozást.

Balassagyarmaton a Nagyligeti Sporttelep is várta az embereket. Itt a délután folyamán a Dózsa iskola sporttagozatos tanulói tartottak bemutatót, gól nélküli döntetlen eredménnyel összemérték erejüket a BSE és a MÁV öregfiú labdarúgói, míg a főmérkőzést a BSE NB III-as csapata játszotta az SBTC NB I-es legjobbjaival. Mintegy kétezer néző szeme láttára a vendégek 5-1-re nyertek.

Felvonulást tartottak a kisebb településeken is

Bercelen hagyományteremtő szándékkal, az Ipari Műszergyár dolgozóinak kezdeményezésre rendeztek felvonulást, méghozzá a telephelytől indulva a falu központjáig vezetett az útvonal. Az ünnepi beszédet Dicse István, az MSZMP járási bizottságának titkára mondta, és ezen a napon felavatták a gyár KISZ-fiataljainak pincehelyiségét, amely a jövőben méltó otthona lehet a kulturált szórakozásoknak – írta a Nógrád.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában