Felhívás

2023.05.08. 14:39

Hogyan éljük túl a medvével való találkozást? – fontos tanácsokkal lát el a karancssági önkormányzat

Mint arról korábban beszámoltunk, a Nógrád megyei medvefigyelő Facebook-oldalon tették közzé a hírt múlt csütörtök este, miszerint a Nógrádmegyer és Szalmatercs közti területen, a karancssági Szentkúthoz közel eső termőföldeken medvéket láttak. A karancssági önkormányzat hivatalos visszaigazolást kapott a vadállat jelenlétéről, így közleményt adtak ki ennek kapcsán.

G. P.

Mint írták: a medve nem játék, ezért el kell kerülni. Nem lehet vele barátkozni, bármilyen korú is, hiszen a bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. 

Rámutattak: ha erdőben járunk, azt a kijelölt turista utakon tegyük! Ne menjünk napnyugta és napkelte között az erdőbe! Amennyiben ott járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, akkor keltsünk magunk körül zajt, ezzel is csökkentve a támadás veszélyét. Azonban, ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel, vagy bármi mással. 

Hozzáfűzték továbbá: autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet! Ne etessük, közelről pedig ne fényképezzük az állatot! Amennyiben a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve őt, távolodjunk el a környéktől. Ne nézzünk a szemébe, ne fordítsunk hátat neki, mivel ez agresszivitást válthat ki belőle!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában