Főhajtás

2023.05.26. 15:37

Életüket áldozták hazánkért – hősökre emlékeztek Salgótarjánban (videó)

A magyar hősök emlékünnepe alkalmából tartottak pénteken városi megemlékezést Salgótarjánban. Azon bátor emberek emléke előtt hajtottak fejet, akik életüket áldozták hazánk szabadságáért, függetlenségéért és fennmaradásáért.

Gulyás Edina

A bátor hősök emléke előtt hajtottak fejet

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

– Történelmünk lapjai egyaránt bővelkednek dicső és gyászos eseményekben. A háborúk indítását a hatalom birtokosai döntik el, a harcokat azonban a katonák vívják és közülük sokan nem érik meg a békét. Amerre járunk, amerre lépünk hősök tetemét rejtegeti az anyaföld – hangsúlyozta emlékező beszédében Pataki Csaba, Salgótarján alpolgármestere. 

Mint mondta: az országgyűlés 2001-ben régi adósságát rendezte azzal, hogy törvénybe iktatta a magyar hősök emlékünnepét. A cél az volt, hogy segítsék a nemzet történelmi, kollektív emlékezetének erősödését és letisztulását. Ezen a napon fejet hajtunk azon katonák és civilek emléke előtt, akik életüket áldozták hazánk biztonságáért és függetlenségéért. Nem feledkezhetünk meg azonban az elhunyt hősök hozzátartozóiról sem. Emlékeznünk kell rájuk, hiszen részesei voltak az országnak. A következő nemzedékek ebből meríthetnek erkölcsi erőt. 

– A mai ünnep arra hívja fel a figyelmünket, hogy történelmünket folytonosságában, egységében szemléljük és, hogy ne rekesszünk ki senkit a hősök és az áldozatok végeláthatatlan sorából politikai, ideológiai, vallási meggyőződése, hovatartozása alapján. Úgy vélem, aki így gondolkodik erről az ünnepről, az múltunk, önmagunk megismerését segíti elő és megalapozza a jövő történelmi feladatait is – fogalmazott az alpolgármester. Hozzátette: a mai megemlékezés ugyanakkor szüleink, nagyszüleink fáradozásai előtti tisztelgés is, aminek az ad igazán értelmet, ha lesznek olyan nemzedékek, amelyek méltó módon, békés körülmények között teljesítik majd be az elődök örökségét. Jövőnkre is gondolunk, ha rájuk emlékezünk. Fontos, hogy hőseink emléke soha ne enyésszen el és az utókor számára is példaként szolgáljon. 

Hősök napja megemlékezés
A városi képviselő-testület tagjai is lerótták tiszteletüket
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Az ünnepség végén a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait a Szent József-plébániatemplom előtti Millecentenáriumi emlékműnél. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában