Nool.hu podcast

2023.05.10. 18:06

Civil szervezetek erősítik a térség összefogását Balassagyarmaton (podcast)

Civil szervezeti találkozót tartottak kedden Balassagyarmaton, a Városházán. A program célja a kapcsolatépítés, az első Civil Expo szervezése a városban, valamint hangsúlyozták a már folyamatban lévő Nógrád vármegyei civil szervezetek teljeskörű feltérképezését és adatbázisba gyűjtését is.

E-L. Zs.

Civil szervezeti találkozót tartottak Balassagyarmaton

Forrás: Nool

Fotó: E-L. Zs.

A találkozón Vartik Melinda, a Lamenda Alapítvány vezetője  ismertette, hogy a kis közösségek és a civil szervezetek aktivizálására, együttműködésére fektetnek nagy hangsúlyt. 

– A Balassagyarmati Civil Kerekasztal ötlete már évekkel ezelőtt felvetődött. Az alapítványunk részt vesz egy Civitates programban a Kárpátok Alapítvány-Magyarország támogatásával, amelynek címe „Civilekkel – megye határokon túl”. A program célja, hogy a helyben élő civil közösségeket összefogja, érdekérvényesítő képességüket fejlessze, támogassa az együttműködésüket – hangsúlyozta az alapítvány elnöke. 

Hozzátette: a projekt rövidtávú célja, hogy az Egri Civil Kerekasztal mintájára megalakuljon a Balassagyarmati Civil Kerekasztal alapja legalább 12 szervezet együttműködésével. Középtávú cél, hogy a Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület által szervezett Civil Expót adaptálják Nógrádba, megvalósuljon a Balassagyarmati Civil Expó, amelyet a Balassagyarmati Civil Kerekasztalban résztvevő szervezetek bonyolítanak le 2023 őszén. 

A találkozón bemutatták a projekt tevékenységeit, többek között egy tanulmányutat, amelyet május 27-én, szombaton a füzesabonyi Civil Expora szerveznek.

Az eseményen résztvevő civil szervezetek bemutatkozását követően Pásztor Ildikó közösségfejlesztő, civil mentor tájékoztatást adott a megjelenteknek, hogy a Nógrád Vármegyei Önkormányzat és az Együtt Európáért Alapítvány online felmérést indít, amelynek célja a Nógrád megyei civil szervezetek teljes körű feltérképezése és egy adatbázis összeállítása a tevékenységükről.

– A kutatás egyik központi témája az aktivitási szint felmérése, de kérjük azokat a szervezeteket is a kitöltésre, akik – valamilyen okból kifolyólag – az utóbbi években inaktivitást mutattak, esetleg a megszűnés lehetősége is felmerült – emelte ki Pásztor Ildikó.

Arra is kitért, hogy fontos ezeknek az eseteknek is az összegyűjtése és a felmért szervezeti igények alapján a Civil Mentorprogram indítása. Ennek keretében pedig marketing vagy projektmenedzsment területén segítség nyújtása, illetve a szervezet „kiajánlása” aktív civil csoportok felé, akik új erővel tölthetik azt fel.

A közösségfejlesztő a jelenlévő civil szervezetek képviselőit is biztatta, hogy vegyenek részt ebben a programban és az alábbi LINK segítségével csatlakozzanak a kezdeményezéshez.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában