Gasztronómia

2023.05.13. 18:10

Borkóstolóval és koncerttel indult Gyarmaton a Nógrádi Gasztro Arcok Feszt

Pénteken este különleges borkóstolóval, koncerttel és desszertekkel kezdődött Balassagyarmat szívében a két napos Nógrádi Gasztro-Arcok Feszt. Az eseményen a varsányi Osztroluczki borászat és Jagyutt Péter mestercukrász különlegességeit kóstolhatták az ínyencek.

E.L.-Zs.

Koncertek is színesítik a programok

Forrás: Nool.hu

Fotó: E-L. Zs.

A fesztivál résztvevői egy különleges helyen, a Jánossy Képtárban fedezhették fel a térség ízeit. Elsőként Osztroluczki Zsolt mutatta be a varsányi borászatot.

– Borászatunk története 2004-ig nyúlik vissza, akkor termett számunkra az első szőlő a mátrai borvidéken. 2006-ra már egy jó kékfrankost el tudtam készíteni, ez volt az első sikerem borászként – ismertette a borászat vezetője. Arra is kitért, hogy hosszú út és rengeteg tapasztalatszerzés vezetett el odáig, mire a borászatot kitanulta.  A kóstolóra háromfajta borral érkezett: rizlingszilváni, rosé és muskotály, amelynek a habzóbor változatát is ízlelhették a borkedvelők. Arra is kitért, hogy napjainkban egyre népszerűbbek és keresettebbek a borászatokban a habzóborok, amelyek szén-dioxid injektálással készülnek.

 Osztroluczki Zsolt mutatta be a varsányi borászatot Fotó: E-L. Zs. / Forrás: Nool.hu

Az est folytatásaként a Magácska zenekar koncertje következett vagány szövegekkel, dúdolni való dalokkal. – 2016-ban alakult a zenakar, eddig egy kislemezünk jelent meg, valamint a napokban jött ki egy 11 dalos nagylemez Nem elég hangos címmel. Országszerte koncertezünk, legtöbbször Budapesten és Szegeden, de nagy örömmel lépünk fel kisebb vidéki városokban is, mint például Balassagyarmat– mondta el portálunknak Kardos Csaba a zenekar énekese. A Nógrádi Gasztroarcok Fesztivál pénteki napját Jagyutt Péter cukrászmester borhoz kapcsolódó desszertkóstolója zárta, amelyben a fehérbor, vörösbor és a konyak is szerepet kapott. A curkászmester felszólalásában hangsúlyozta, hogy egy kulináris forradalomban lehet részünk napjainkban, ahol a kézműves munka kerül fókuszba, ami a bor és az ételek párosításánál is megfigyelhető.

A fesztivál szombati programja egy különleges gasztronómiai kavalkáddal folytatódik, ahol a megye kimagasló éttermei, vendéglátó egységei gyűlnek össze és készülnek a látogatók számára finomabbnál finomabb falatokkal Balassagyarmat főterén kiváló zenei programok kíséretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában