Kiállítás

2023.05.19. 21:08

A sokrétű művész születésének századik évfordulójára emlékeztek Balassagyarmaton

Réti Zoltán zenetörténész, muzsikus, tanár, festő, grafikus és irodalmár születésének századik évfordulóján Balassagyarmat több helyszínén is megemlékezéseket tartottak.

Ember-Lukács Zsófia

Csach Gábor művészettörténész, polgármester mondott beszédet a tárlat megnyitóján

Forrás: Nool

Fotó: E-L. Zs.

Pénteken délután első állomásaként Réti Zoltán, a zeneiskola egykori alapító igazgatójának festményeiből nyílt kiállítás a Madách Imre Városi Könyvtárban. A tárlatot Csábi István, a helyi Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója nyitotta meg, amely válogatás a művész Balassi Bálint, Komjáthy Jenő, Madách Imre és Mikszáth Kálmán irodalmi művei ihlette alkotásokból.

– Festményei is tükrözik Nagyoroszitól egészen Balassagyarmatig ívelő sokrétű, kiemelkedő pályáját. A Palócföld szülöttjeként innen merítette ihletét is – hangsúlyozta Csábi István. A megnyitón közreműködtek Réti Zoltán családtagjai, Kanyó Dávid és Kanyó András fuvolaművészek.

A megemlékezés a zeneiskolában folytatódott, ahol a festőművész, Réti Zoltán színes üzenete címmel nyílt kiállítás az életművéből. Csach Gábor művészettörténész, polgármester a megnyitón felelevenítette a százéves évforduló kapcsán azt a sokoldalúságot, ami Réti Zoltánt jellemezte. – Kevesen tudják, hogy a zenész, képzőművész, pedagógus kiváló sportoló is volt. A háború után hazatérve nemcsak a művészetben mutatott példát, hanem a közösségért is fontos kulturális küldetéstudattal rendelkezett. Zenekarokat, kórusokat alapított, majd megszervezte a helyi zeneiskolát, mint önálló intézményt, amit nyugdíjba vonulásáig vezetett – emelte ki Csach Gábor.

A hangversenyen a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola diákjai is közreműködtek
Fotó: E-L. Zs. / Forrás: Nool

Hozzátette: íróként is alkotott, többek között Rózsavölgyi Márkról vetett papírra monográfiát, aki szintén Balassagyarmaton született, és a magyar csárdás atyja. A képzőművészettel leginkább nyugdíjba vonulása után foglalkozott, ami meghatározó korszaka műveinek. – Nagy alakzatokat ábrázoló akvarell festmények jellemzik a munkáját, de grafikai ábrázolásokat is láthatunk tőle – tért ki rá a polgármester.

Az emléknapot egy hangverseny zárta, amelyen a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, tanárai, családtagok, valamint a Balassagyarmati Dalegylet szólaltatta meg a Réti Zoltánra is emlékeztető szerzeményeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában