Tavasz

2023.04.06. 15:36

Virágzik a Janka-tarsóka – tízezres természetkárosítás, ha leszeded!

Már virít a gyepek és temetők védett fehér virágocskája, a Janka-tarsóka (Thlaspi jankae) – adta hírül közösségi oldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI). Véletlenül sem szabad leszedni, védett növényről van szó!

Nool

Virágzik a Janka-tarsóka

Forrás: BNPI

Fotó: Balázsi Péter

„Március végétől akár június második feléig virágzik hazánk egyik endemikus (bennszülött) növénye, a Janka-tarsóka (Thlaspi jankae). Elsősorban a középhegységi, valamint az ahhoz közeli dombsági és alföldi sztyepprétek, löszgyepek, hegyi rétek és fás-legelők keresztesvirágú növénye” – írja fényképes Facebook-bejegyzésében a BNPI.

Emlékeztetnek: mivel a temetők növényzete eléggé hasonlatos ezekhez az élőhelyekhez, ezért néhány dombvidéki és alföldi temetőben is megtalálható ez a nem túl látványos, számos másik hasonló fajjal könnyedén összekeverhető növény. A magyar és tudományos nevében is szereplő „Janka” elnevezés pedig nem egy romantikus rege női főszereplőjének állít emléket, hanem hazánk méltán híres XIX. századi botanikusa, Janka Viktor (1837-1890) után kapta.

A nemzeti park figyelmeztet: a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a mérsékelten fenyegetett fajok között tartja számon a Janka-tarsókát. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén elsősorban az élőhelyeinek felszámolódása veszélyezteti. Hozzáteszik: Natura 2000-es, közösségi jelentőségű növényfajról van szó, amely Magyarországon védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke pedig 10 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában