Munkatársi mobilitás

2023.04.16. 08:45

Külföldi városokban gyarapították szakmai ismereteiket a salgótarjáni Táncsics technikum oktatói

Harmadik alkalommal szervezett munkatársi mobilitást a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikum, amely során az oktatók Befastba, Rostockba, illetve Firenzében tanulmányozták a turizmus-oktatást. Emellett pedig a salgótarjáni középiskola az Erasmus+ programban már megismert bolgár partneriskolájával tartott országok közötti közös online tanórákat.

Veres Edina

Egy svéd komp előtt a Táncsics tanárainak egy csoportja

Forrás: NMSzC

Egy hónapon belül immár a harmadik alkalommal szervezett munkatársi mobilitást a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikum. A salgótarjáni középiskola oktatói az Észak-Ír főváros és egy német kikötőváros – azaz Belfast, illetve Rostock – mellett a reneszánsz és az opera szülőhelyén, azaz Firenzében tanulmányozták a turizmus-oktatást.

Juhászné Janik Beatrix, az NMSzC Táncsics Mihály Technikumának igazgatója kifejtette: a tanintézetükben a turizmus húzóágazatnak számít.

– Mindez egyrészt az iskolavezetés tudatos válasza a piaci igényekre, hiszen a turisztikai iparág országos és világszinten is mind nagyobb szerepet foglal el a gazdaságban. Másrészt tanáraink az elmúlt évtizedben tucatnyi Európai Uniós ország turisztika-oktatási gyakorlatával ismerkedhettek meg, míg diákjaink pedig ennek nyomán ezekben az országokban is teljesíthették a szakmai gyakorlati kötelezettségüket – mondta Juhászné Janik Beatrix, aki azt is hozzátette, hogy idén különösen felgyorsultak az események: a közelmúltban a tanári karuk kisebb csoportokban három külföldi helyszínen bővítette szakmai ismereteit.

A legfrissebb élményekkel kapcsolatban az igazgató elárulta, hogy Belfastban a turisztikai szakma most arra keres válaszokat, hogy a Brexit és a Covid-19 járvány okozta visszaesésből hogyan jusson a korábbi szintre. Mindez pedig az oktatásban is érezteti a hatását. A salgótarjáni tanárok számára az észak-írországi duális képzés gyakorlata érdekességet is tartogatott, ugyanis ott nem az iskola veszi fel a diákot, és közvetíti ki az éttermekbe, a kávéházakba, vagy a szállodákba, hanem a cég alkalmazza a tanulókat, illetve gondoskodik a beiskolázásukról.

– A Táncsics oktatói Rostockban is látogattak tanórákat, ahonnan Dániába is átvitték őket kompon, hogy a turizmus logisztikai részébe is betekintést nyerjenek. Emellett a környezetkímélőbb, hibrid-hajtású kompokat is megmutatták nekik. Végül Firenzében a kulturális turizmus, valamint a turizmus-szervezés gyakorlatába, és annak oktatásába nyerhettek betekintést – közölte az igazgató.

Juhászné Janik Beatrix arra is kitért, hogy az NMSzC és az iskola külföldi kapcsolatépítésében egy újabb mérföldkőhöz érkezett. A napokban az Erasmus+ programba való bekapcsolódásuk óta először tartottak online órákat is, amelyek során előbb a 10. évfolyamos tanulóknak a bolgár partneriskolájuk oktatói tartottak angol nyelvű órát. Ezután a tarjáni oktatók órájába kapcsolódtak be a bolgár középiskolások, Gabrovoból. A Táncsics igazgatója zárásként azt is elárulta, hogy az újdonságnak számító órák tananyaga is vonzó volt, ugyanis a fiatalok a koktélkészítés mozzanatait sajátíthatták el. Ezeket az órákat digitálisan is rögzítették annak érdekében, hogy azt később az oktatás során más osztályok is megtekinthessék.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában