Környezetvédelem

2023.04.30. 17:39

Játékos feladatok irányították a mátranováki diákok figyelmét a fenntarthatóságra

A fenntarthatóságról szólt a hét a Mátranováki Fekete István Általános Iskolában, a környezettudatos nevelés kiemelt feladata az intézménynek.

Gulyás Edina

Ökoiskolaként nagy szerepet kap az egészséges életmódra és a környezettudatosságra való nevelés

Forrás: Nool.hu

Fotó: Facebook

A környezetvédelem és az újrahasznosítás köré szerveződtek a Fenntarthatósági hét programjai a mátranováki iskolában. Az országos kezdeményezést 2016 óta szervezik meg, azzal a céllal, hogy a diákok szórakoztató, érdekes módon ismerkedjenek meg a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdéseivel. 

– Az egészséges életmódra és a környezettudatosságra való nevelés szerepel intézményünk programjában, ökoiskolaként nagy szerepet kapnak ezek a kérdések iskolánk életében. Éppen ezért már évek óta kapcsolódunk a fenti programhoz – fogalmazott Juhász Gáborné, az intézmény igazgatója. 

Játékos feladatok irányították a mátranováki diákok figyelmét a fenntarthatóságra
Különféle tárgyakat is készítettek újrahasznosított anyagokból, majd kiállítást is rendeztek belőlük
Fotó: Facebook / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, annak keretében az elmúlt napokban sok izgalmas feladatot oldottak meg, érdekes előadást hallgattak a diákok. A természettel kapcsolatos dalok előadása is szerepelt a programban, de volt olyan nap, amikor a Föld színeibe öltözve jelentek meg a tanulók. Az újrahasznosított tárgyak versenyére rengeteg ötletes alkotás érkezett, az egyik diák kartondobozból készített működő kakukkos órát. A különleges munkákat kiállítás keretében mutatták be. Minden osztály berendezte a saját öko-sarkát, de nagy sikere volt az „öko-matának” is. Ebbe a szerkezetbe a feladtok sikeres teljesítéséért kapott diókat bedobva, különböző ajándékokat kaptak a gyerekek. Az alsó tagozatosak pedig virágos aszfaltrajzokkal színesítették az iskola udvarát. A program végén az osztályok között és egyéni kategóriában is nyertest hirdettek. 

– Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz is, a tanulókkal közösen szedtük össze a szemetet az iskola, a műfüves pálya és a művelődési ház körül. De a bányatelepi falurészen, a temető alatti területet és egy erdős részt is rendbe tettünk – hangsúlyozta Juhász Gáborné. – A gyerekek örömmel vették ki részüket a feladatokból, eredményesen zárult a hét. A program, amellett, hogy ráirányították a figyelmet a környezetvédelemre, az iskola közösségét is összekovácsolta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában