Pályázat

2023.04.17. 20:38

Átadták a temetőhöz vezető felújított utat és a sírkert parkolóját is Mátraszelén

Hivatalosan is átadták hétfőn a mátraszelei temető új parkolóját, illetve a sírkerthez vezető felújított utat, amely fejlesztéseket a Magyar Falu Programban elnyert két pályázati forrásból, összesen több mint 30 millió forintból valósított meg a helyi önkormányzat.

Veres Edina

Vincze László, a település polgármestere és Becsó Zsolt országgyűlési képviselő adta át a beruházásokat

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A községvezetés a Magyar Falu Programban (MFP) a temetőhöz vezető József Attila út korszerűsítésére több mint 25 millió forintos forrást nyert, míg a parkoló kialakítását egy másik pályázat segítségével, közel 6 millió forintos összegből tudta megvalósítani.

Az eseményen Vincze László, a település polgármestere elmondta: a kilencvenes években, amikor Mátraszelén még szinte minden út földút volt, a községvezetés úgy döntött, hogy elsőként sármentesíti épp ezt a szakaszt, hiszen ez minden embert érint.

– Mivel akkoriban nem találtunk olyan kivitelezőt, aki ilyen meredek útszakaszt leaszfaltozna, a betonba rakott kő megoldást választottuk. Ez éveken át jónak bizonyult, azonban az idő során elhasználódott, így szükségessé vált a felújítása. A beruházás nagysága nem tette lehetővé, hogy önerőből kivitelezzük a projektet, így megpályáztuk a Magyar Falu Program kiírását, sikeresen – fejtette ki Vincze László, aki hozzátette: felmerült az az igény is, hogy egy új parkolót hozzanak létre a sírkertnél, amely ötletet egy másik, szintén MFP pályázat segítségével valósították meg.

Gyümölcsöző volt az elmúlt három évtized

Az átadó során Becsó Zsolt országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy az elmúlt valamivel több mint harminc évben sok fejlesztés lezajlott Mátraszelén. Mint fogalmazott: azok között voltak nagy volumenű projektek, amelyek minden háztartást érintettek, így például a művelődési ház korszerűsítése, vagy a szennyvíz bekötése. Hozzátette: tapasztalatai szerint sok helyen a nagyobb jelentőségű beruházásoknál többre értékelik a helyiek a kisebb problémák megoldását, talán azért, mert ez utóbbiak a hétköznapjaik során nagyobb jelentőséggel bírnak.

– Ilyen lehet például egy kétszáz méteres járdaszakasz rendbetétele, az orvosi rendelőbe új eszközök beszerzése, vagy épp a temetőhöz vezető út megújulása, illetve a temetőparkoló kialakítása. Emiatt tartom kiemelkedő jelentőségűnek a Magyar Falu Programot, amely kezdeményezés pont az ilyen jellegű, kisebb volumenű beavatkozásokhoz nyújt hathatós segítséget – hangsúlyozta Becsó Zsolt, aki emellett méltatta a pályázati lehetőségekkel élő mátraszelei községvezetést.

Folytatódik a program

Az országgyűlési képviselő végül elárulta: korábban a koronavírus világjárvány, míg most a háborús helyzet teremtett új szituációt a fejlesztéspolitikában, amely érinti szűkebb hazánkat, és azon belül Kelet-Nógrádot is. Elmondta, hogy a Magyar Falu Programban is vannak olyan beruházások, amelyeket felfüggesztettek, illetve prolongáltak addig, amíg a geopolitikai helyzet lehetővé nem teszi azok folytatását. 

Becsó Zsolt kiemelte: mindennek ellenére a magyar kormány az ősz folyamán folytatni tervezi a Magyar Falu Programot, hiszen arra az egyik legsikeresebb projektjeként tekint az országvezetés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában