Helyi közélet

2023.03.07. 17:28

Nőttek az albérletárak a nógrádi ingatlanpiacon

Irányt váltott az országos albérletpiac januárban, havi szinten ugyanis emelkedtek a lakbérek a decemberi csökkenést követően a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. A Nógrád vármegyét magában foglaló észak-magyarországi régióban éves szinten 11,3 százalékos, 2015-höz képest pedig 99,7 százalékos volt a drágulás.

P. K.

Az ingatlan.com portálunkhoz eljuttatott elemzéséből kiderült, hogy Nógrád vármegyében és a környékén hogyan alakultak rövid és hosszabb távon a bérleti díjak, valamint az is, hogy a vármegye legjelentősebb albérletkínálattal rendelkező településein mennyi jelenleg az átlagos lakbér.  

– Fordulat történt az országos albérletpiacon idén januárban. Havi összevetésben az átlagos bérleti díjak országos szinten 1,7 százalékkal nőttek, míg november és december között csökkentek. A januári drágulás köszönhető részben annak, hogy a felsőoktatásban a keresztféléves oktatásban tanuló diákok egy része bérlőként megjelent a piacon. Ugyancsak többletkeresletet jelentett az albérletpiacon, hogy sokan, akik a magas lakáshitelkamatok miatt egyelőre elhalasztották a lakásvásárlást, bérelt lakásba költöztek – mondta Balogh László, a weboldal vezető gazdasági szakértője. 

Hozzátette: idén januárban a minimálbér is több mint 16 százalékkal nőtt, ami az általános hazai bérszintet is növelheti. Az intenzív bérnövekedés pedig a tapasztalatok szerint együtt jár a bérleti díjak emelkedésével.

– A lakbérindex szerint éves szinten a lakbérek 20 százalékkal nőttek. Bár ez jelentősnek mondható, figyelembe kell venni azt is, hogy az inflációs hatással együtt, azaz reálértéken az országos és a budapesti lakbérek idén januárban 15 és 13 százalékkal maradtak el a 2020 januári rekordszintektől – emelte ki a szakember. 

Ismertette: a hosszú távú adatokból látható, hogy a Nógrád vármegyét magában foglaló észak-magyarországi régióban egy év alatt 11,3 százalékkal, 2015-höz képest pedig 99,7 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek. 

 Mennyiért kínálják a kiadó lakásokat Nógrád-szerte?

Az elemzés rávilágított, hogy a Nógrádra jellemző átlagos bérleti díj 115 ezer forintot tett ki. A legtöbb kiadó ingatlant felvonultató települések közül Salgótarjánban átlagban 100 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakóingatlanokat a tulajdonosok. Emellett Bátonyterenyén 80 ezer forint, Rétságon pedig 120 ezer forint volt ugyanez. 

Az ingatlanbazar.hu oldalát szemezgetve is látszik, hogy a vármegyeszékhelyen 100 ezer forint körül alakulnak a kiadó lakások árai. A Déryné úton egy 61 négyzetméteres lakást 95 ezer, míg az Arany János úton egy 46 négyzetméteres – teljesen felújított – ingatlant 110 ezer forintért lehet kibérelni. Bátonyterenyén egy egyszobás lakást 60 ezer forintért, míg Balassagyarmaton egy 150 négyzetméteres házat 500 ezer forintért adnak bérletbe a weboldal találatai szerint.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában