Zöldhulladék

2023.03.14. 06:50

Környezetbarát módon szabadulnak meg a zöldhulladéktól Nógrád-szerte

Hamarosan indulnak a tavaszi munkák a kertekben, ezzel együtt a zöldhulladék kezelése okozhat gondot az ingatlanok tulajdonosainak. A korábban szokásos égetés már a legtöbb településen tilos, helyette gyűjtőzsákokban szállítják el azt a hulladékkezelő cégek, de akad olyan község, ahol az önkormányzat ágvágó géppel segít a lakóknak a gallyak eltüntetésében.

Gulyás Edina

Környezetbarát módon is megszabadulhatunk a kerti zöldhulladéktól

Forrás: MW | Illusztráció

A tavaszi napsütés sokakat a kertekbe csábít, az itt végzett munka során azonban növényi hulladék is keletkezik. Ettől sokan még mai is égetéssel szabadulnak meg, pedig több olyan módszer is van, amely környezetkímélő. Komposztálással, az ágak, gallyak hulladékudvaron történő elhelyezésével élhetnek a települések lakói, ahogyan több községből is elszállítják a zsákokba gyűjtött zöldhulladékot az arra szerződött cégek. 

Bizonyos napokon elszállítják 

– Sajnos még napjainkban is előfordul, hogy a régi szokásokat követve egyesek tüzeléssel szabadulnak meg a kerti zöldhulladéktól. Az érintetteknek minden esetben felhívjuk a figyelmét, hogy vegyék igénybe az elszállítás lehetőségét – fejtette ki korábban Ferencz Nándor Lajos, Zabar polgármestere.

Nógrád megye keleti településein a Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. végzi ezt a szolgáltatást. A társaság honlapján arról tájékoztatnak, hogy a növények vegetációs időszakában – április 1. és november 30. között – ingyenes zöldhulladék gyűjtő zsákokkal biztosítják a lakosság részére a kerti hulladék elszállítását. Amennyiben ilyen zsák nem áll rendelkezésre, bármilyen átlátszó anyagú zsákban elviszik azt a házak elől az előre meghatározott napokon.

A városok – Bátonyterenye, Pásztó, Salgótarján – családi házas övezeteiben két hetente, az egyéb településeken havonta egyszer szállítják el a zöldhulladékot. Amely községekben ez a lehetőség nem áll rendelkezésre, a lakók a hulladékudvarokon helyezhetik el a kertekből származó növényi részeket. 

Ágaprító gépet használnak

Vannak önkormányzatok, amelyek ágaprító gép vásárlásával szabadulnak meg a zöldhulladéktól. Mátramindszenten is így dolgozzák fel a közmunka programban művelt gyümölcsöskertben lemetszett ágakat, mivel azok égetését jogszabály tiltja. Horváth János polgármester arról számolt be, hogy a helyieknek is lehetőséget biztosítanak az eszköz használatára. 

Szügyben, egy önkormányzati rendelet értelmében már hat éve tilos a helyieknek a kerti zöldhulladékot tűzre vetniük. Frenyó Gábor polgármester aláhúzta: több környezetkímélőbb megoldást is kínálnak az ott élőknek. Így például öt zsákot kaphatnak ingyen a növényi hulladék elszállításához, míg azok a lakosok, akik komposztáló építése mellett döntöttek, jelképes áron igényelhetnek az önkormányzattól ahhoz keretet. 

– Népszerű volt a tavaly tavaszi programunk is, amely során a helyiek a lemetszett gallyakat és ágakat az önkormányzat ágdarálójával összeapríthatták. A nyesedéket elviheti magával a lakos, de ha nincs rá szüksége, akkor azt az önkormányzat felhasználja – mondta a polgármester.

Önkormányzati kertészetben adható le

Diósjenőn az önkormányzat Haladás utcai átvevő telepén adható le kertekben keletkezett zöldhulladék – olvasható a település honlapján. Amint arról beszámoltak a diósjenői lakcímkártyát bemutató, illetve üdülőövezeti illetékességet igazoló lakosok gallyakat és más kerti hulladékot hordhatnak be a kertészet területére. 

Meghatározott időpontban lehet égetni

Vannak olyan települések is, ahol önkormányzatai rendeletben engedélyezik az avar és a kertekben keletkező hulladékok égetését. Ezek szabályozzák, hogy mely napokon, és milyen időintervallumban szabad égetni. A meghatározott időpontokon kívül tilos, illetve abban az esetben is, ha egyáltalán nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak.

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője korábban elmondta: a szabályszegők tűzvédelmi bírságot kaphatnak, amely a károk mértékétől függően húszezertől hárommillió forintig is terjedhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában