Vadvilág

2023.03.07. 09:25

Elkezdték hullajtani agancsaikat a balassagyarmati vadaspark szarvasai

Megkezdődött gímszarvas bikák fejdíszének a hullajtása a balassagyarmati Nyírjesi Füvészkert és Vadasparkban.

A. E.

A képen látható gímszarvas már levetette agancsa egyik szárát

Forrás: Facebook/Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark

Látványos fotókat mutatott közösségi oldalán a balassagyarmati Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark: megkezdődött ugyanis az agancshullajtás időszaka az ott élő gímszarvas bikáknál. 

Január végétől áprilisig a gímek mellett a dámszarvasok is levetik agancsukat, a most elhullajtott fejdísz helyén, az agancstőn pedig hamarosan újraindul majd az új agancs növekedése, ami várhatóan 4-5 hónap múlva eléri az adott évben végleges méretét. Talán kevesen tudják, de egy-egy agancs akár 10-12 kilogramm is lehet, s amellett, hogy dísze a szarvasoknak, fegyverként is funkcionál a szarvastehenekért folytatott küzdelem során. 

A Pilisi Parkerdő nemrégiben megjelent közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az agancsok engedély nélküli gyűjtése nemcsak veszélyt jelent az erdei élővilágra, de a törvény is bünteti: egyrészt lopásnak, másrészt szervezett hajsza formájában állatkínzásnak minősül.

Az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében működő vadasparkban tehát ebben az időszakban többen is találkozhatnak már levetett agancsokkal, de ezeknek az illegális begyűjtése jogilag lopásnak minősül. A hullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában