Fejlesztés

2023.02.01. 18:05

Támogatásból épül fel a magyarnándori orvosi rendelő új tetőszerkezete

Mozgalmas esztendő elé néznek a nyugat-nógrádi községben, hiszen több fejlesztés megindulását is várja 2023-ban az önkormányzat. Ezek közül a legnagyobb tétel a bölcsőde felépítése. Az egyik ilyen helyszínen, az orvosi rendelő parkolójába beszéltünk meg találkozót Schmiedt Károly polgármesterrel. 

Hegedűs Henrik

Schmiedt Károly polgármester (balra) elmondta, hogy lehetőség esetén az épület tetőterét is beépíttetnék

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A kézfogás után egyből a részletekre terelte a szót. Elmondta, 2022 utolsó hónapjaiban kapták meg az értesítést, hogy befogadták a legutóbbi pályázatukat, és az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére mintegy 45 millió forintot nyertek el, amiből a rendelő tetőszerkezetét újítják fel. 

– A belső helyiségeket már korábban korszerűsítettük, de a tető mindenképpen cserére szorul – fejtette ki a polgármester. – A támogatási összegből szeretnénk elvégezni a munkálatokat, illetve ha mód adódik rá, a tetőteret is beépítjük. Ezzel növekszik a hasznos terület, és bővíthetjük a szolgáltatások körét. A dombon lévő rendelőhöz vezető lépcsősor egyre balesetveszélyesebb, ez is mihamarabb javításra szorul. 

Schmiedt Károly ezután a szomszédos, igen romos épületre mutatott rá. Itt működött a múlt század közepén az általános iskola, addig, míg meg nem épült a művelődési ház szomszédságában az új intézmény. Még tavaly tavasszal nyertek közel félmilliárd forintot bölcsőde kialakítására, és ezt a pontot szemelték ki a célra. Szakemberekkel megvizsgáltatták a házat, és kiderült, érdemesebb teljesen elbontani. 

Ráadásul térségi szinten gondolkodnak, azaz a környező települések, így Mohora, Cserháthaláp, Szanda és Debercsény gyermekeit is várják a negyven főre tervezett létesítménybe. 

Schmiedt Károly befejezésül hangsúlyozta, belterületi utak aszfaltozására is kaptak nemrégiben támogatást, a megközelítőleg 48 millió forintos összegből a Mohora felé eső falurészen a Vadász utca burkolatát újítják meg. Ezen kívül új utcatáblákat emelnek, valamint a buszmegállókat is megszépítik. 

Eldózerolnak két rossz állagú házat, a helyükre pihenőparkot szánnak

A polgármester hasonlóképpen megemlítette még, hogy a faluközpontban is komolyabb kivitelezések kezdődhetnek meg hamarosan. A becskei elágazóban, a buszmegálló mellett álló két, rossz állagú házat eldózerolják, és a helyén pihenőparkot alakítanak ki padokkal, széles zöldövezettel. A szemközti oldalon található térségben, a patak partján pedig, ahol nemrégiben egy játszótér is kiépült, termelői piacot létesítenek. Erre nagy az igény vidéken, mivel sokan foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermesztéssel, és a portékáikat így nem kell távolabbi vásárokba vinniük, helyben értékesíthetik.  

 

Címkék#fejlesztés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában