Gépgyár

2023.02.11. 06:50

Fejlesztések sora eredményezte az SVG folyamatos előrelépését

A koronavírus-járvány és a háború miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet ellenére is sikeres évet zárt a salgótarjáni térség egyik meghatározó üzeme, az SVG-Hungary Gépgyár Zrt. A mintegy 1,5 milliárd forintból megvalósított beruházássorozat után újabb fejlesztésekre készül a cégvezetés, emellett szakembergárdáját is kibővítené.

Palchuber Kinga

Többek között egy karusszelesztergát is beszerzett a cég

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az SVG-Hungary Gépgyár Zrt. az elmúlt három évben látványos és komoly eredményeket ért el. Nem csupán stabilizálta helyzetét a piacon, de új megrendelők bizalmát is kiérdemelte. Már a kezdeti sikerek indokolttá tették a GB&Partners Zrt. által képviselt befektetői csoport irányítása alá kerülő gyár további fejlesztését, így a tulajdonosok jóvoltából 2019 óta szinte töretlenül zajlanak kisebb-nagyobb beruházások a cég salgótarjáni telephelyén. A tavaly lezárult beruházási hullám részeként új eszközökkel emelték a géppark színvonalát, a gyártócsarnokot energetikailag korszerűsítették és a munkahelyi körülményeket is komfortosabbá tették. A cég jelenleg a térség vállalkozásait tekintve az erős középmezőnyben foglal helyet. 

A külső hőszigetelésnek köszönhetően munkavállalóik immár komfortosabb körülmények között dolgozhatnak.
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Az energetikai felújítás a gyártócsarnokot érintette, ahol a teljes külső hőszigetelésnek köszönhetően munkavállalóink immár komfortosabb körülmények között dolgozhatnak, továbbá a növekvő energiaárak okozta pluszköltségek sem érintik kirívóan a céget – mondta Sipos András, az SVG vezérigazgatója.

Hozzátette: e korszerűsítéshez szorosan kapcsolódott a csarnok tetején kialakított 430 kW teljesítményű napelempark is, mely nagymértékben hozzájárul a versenyképesség fenntartásához, hiszen vevőik számára nem a sokszorosára nőtt elektromos áram díjával kell előállítaniuk a termékeiket. A beruházás a gazdaságos működtetés mellett a környezettudatos jövőépítést is megteremti. Az energetikai megújulás különösen fontos volt a cég életében, ennek is köszönhető, hogy a szomszédban dúló háború okozta válság és a szankciós helyzet sem állította anyagi nehézségek elé a vállalkozást.

A csarnok tetején kialakítottak egy 430 kW teljesítményű napelemparkot
Forrás: SVG

– Tavaly év végére elkészült egy teljesen felújított öltöző-, fürdő- és étkezőkomplexum. Fontosnak éreztünk olyan fejlesztéseket is végrehajtani, melyek dolgozóink jólétét szolgálják. Jelenleg 70 kiválóan képzett kolléga alkotja gárdánkat, akik immár kényelmesebb helyen pihenhetnek meg vagy épp készülhetnek fel a munkára – ismertette a vezérigazgató.

Tavaly év végére elkészült egy teljesen felújított öltöző-, fürdő- és étkezőkomplexum. 
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Sipos András kiemelte: a GB&Partners Zrt. nagyfokú támogatásával több százmilliós gépbeszerzések is megvalósultak, így a csarnokban a legmodernebb lángvágó és élhajlító berendezést, szemcseszóró gépet és kabint, valamint karusszelesztergát is működésbe állítottak. A minőségibb és nagyobb alkatrészek, valamint acélszerkezetek legyártása magával hozta, hogy a cég visszakerült a vevői térképre. A géppark bővítéséhez hozzátartozik egy horizontális fúró-­maró mű beszerzése is, melyet a tervek szerint nyár végére már üzembe helyezhetnek, így a szakképzett gárda hozzá is tud látni a már előre lefoglalt munkákhoz.

Keresik a szakembereket

A vevői igények kielégítéséhez azonban nem elég a jól felszerelt telephely, a szakképzett munkaerő is elengedhetetlen. Az ipar valamennyi területére – hegesztő, lakatos, CNC-­horizontos, gépi forgácsoló, festő – várják még a jelentkezőket. A fejlesztések fényében a vállalat stabil, versenyképes és hosszú távú munkalehetőséget kínál a nógrádiaknak. A befektetők és a cégvezetés számára az a legfontosabb, hogy a gyár a háború árnyékában is stabilan tudjon működni és a megrendelők számíthassanak a munkájukra.

A fejlesztések eredményezték, hogy az elmúlt időszakban számos nagy, külföldi megrendelővel léptek újabb megállapodásra, s több neves partner számít már a munkájukra. Az SVG által gyártott termékek többek között Szaúd-Arábiában, Lengyelországban, Németországban és számos nyugati országban megtalálhatóak. Ezek közül kiemelhető a Zürich és Milánó közötti alagút, az Egyesült Királyság területén több alagútfúrási, illetve a német szennyvíz- és energiahálózat kialakításához kapcsolódó számos projekt. Ezen túl egy újabb német vevő lépett be a cég életébe, aki a világ minden tájára a repülőterek működtetéséhez szállít fontos berendezéseket. Emellett a jövedelmezőség, a minőségibb gyártás, a forgalomnövekedés, a profitszerzés és a munkahelyek teremtése tekintetében is sokat léphettek előre.

Itt azonban nincs megállás, ugyanis a következő fejlesztések célja egy komplex géppark kialakítása Salgótarjánban, melynek köszönhetően tovább nyithatnának a világpiac felé, de a térségnek is több munkalehetőséget biztosíthatnának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában