Idegenforgalom

2023.02.18. 18:11

Drégelypalánkon tájékozódtak a szakemberek, a szálláshelyek érdekelték őket

A Sugárkankalin Turisztikai Egyesület „Trendek és újdonságok a turizmusban- Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) regisztrációról és a kötelező szálláshely minősítésről” címmel tájékoztató fórumot tartott a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban a napokban.

Lászlók Judit

Főleg a szálláshelyeket érintő változások érdekelték a részvevőket

Forrás: Beküldött fotó

A turisztikai ágazat legnagyobb és legátfogóbb digitális fejlesztése a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), amely 2019-ben kezdte meg működését. A Magyar Turisztikai Ügynökség, mint a kormány által kijelölt üzemeltető, felügyelete alatt működő platform lehetővé teszi, hogy valós időben legyen látható az ország összes szálláshelyének, vendéglátó üzletének és turisztikai attrakciójának anonim, forgalmi statisztikai adata. 

A hatályos jogszabályok alapján az NTAK-ba minden hazai szálláshely-szolgáltató összes szálláshelyét regisztrálni kell. A regisztrációs kötelezettség 2021. november 1-jétől már kiterjed a vendéglátó üzletekre és a turisztikai attrakciókra is. Az adatszolgáltatási kötelezettségük 2023. július 1-jétől indul. Ezzel az NTAK rendelkezni fog a turisztikai szektor minden meghatározó szereplőjének teljesítményére vonatkozó adattal. A regisztrációt és a napi adatszolgáltatást a területileg illetékes jegyző ellenőrzi. Emellett jogszabály írja elő minden hazai szálláshely számára a minősíttetést, amelyet a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület (MTMT) végez.

Többnyire magán szállásadók vettek részt a fórumon
Többnyire magán szállásadók vettek részt a fórumon
Forrás: Beküldött fotó

Ezzel kapcsolatosan a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület „Trendek és újdonságok a turizmusban- Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) regisztrációról és a kötelező szálláshely minősítésről” címmel tájékoztató fórumot tartott a napokban a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban. 

Pásztor Ildikó, az egyesület elnöke portálunk érdeklődésére elmondta, hogy két okból is fontos volt számukra a tájékoztató fórum megvalósítása. Egyrészt a szervezetük tagjainak a sorában több falusi szálláshelyet működtetnek. Másrészt a turisztikai attrakciót üzemeltetőknek és a vendéglátóknak is szükségessé válik az NTAK regisztráció, ehhez is szerettek volna segítséget nyújtani.

– A rendezvényen dr. Glózik Klára, a Szegedi Egyetem turisztikai szakértője, tudományos munkatársa tartott gyakorlatias előadást – mondta Pásztor Ildikó. Hozzátette: – Az eseményen tizenheten, többnyire magánszállásadók vettek részt. Őket leginkább az MTÜ új minőség tanúsítási rendszere érdekelte. Eszerint már kötelezően, úgynevezett csillagok alapján 1-től 5-ig kell minősíteni a szálláshelyeket. A szállásadóknak önminősítés céljából egy 109 pontból álló adatlapot kell kitölteni. Majd a regisztrációt követően 15 napon belül megtörténik az ellenőrzés, végül pedig három évre megkapják a számukra legmegfelelőbb minősítést, besorolást.

Az egyesület elnöke kiemelte, 2024. január elsejétől csak ennek birtokában működhetnek majd a szálláshelyek. A minősítéssel kapott csillagok révén pedig mindenki pontosan tudni fogja majd, hogy az adott helyen milyen szintű szolgáltatás várható el. Azonban hangsúlyozta, hogy mindezek ellenére továbbra is a vendég, a látogató véleménye lesz a legfontosabb. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában