Beruházás

2023.02.20. 16:18

Átadták az európai színvonalú nővérszállót Pásztón, új kórházi szakemberek érkezhetnek

Dr. Rétvári Bence államtitkár jelenlétében tíz új lakást adtak át hétfő délután Pásztón, amelyek orvosok és ápolók otthonául szolgálhat, segítve a kórház humánerőforrását. A nővérszállót több mint 310 millió forint támogatásból valósította meg a Margit Kórház.

Nagy Orsolya

Az épületben található tíz lakást hét hónap alatt építették ki

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A rendezvényen dr. Rétvári Bence államtitkár elmondta: az elmúlt években a kormány programjával lehetőséget teremtett arra, hogy a kistelepülések szolgálati lakásépítési lehetősége mellett országszerte nővérszállók is kiépülhessenek.

– Az egészségügyi pályán dolgozók megtartása szempontjából kiemelten fontos a béremelés az orvosok és az ápolók tekintetében. Idén is megtörténik majd részükre az emelés, amely jövőre tovább folytatódik. Ahhoz pedig, hogy egy hosszú távú pályát kínálhassanak az egészségügyben dolgozóknak, lényeges, hogy olyasfajta nővérszállókkal is bővítsük a munkavállalóknak kínált lehetőségeket, mint például a pásztói intézmény. Szállásra van szükség ahhoz, hogy helybe tudjanak jönni az orvosok és az ápolók – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Hozzátette: jelen beruházásban tíz lakás épült, amelyből hét nappali konyhás garzon, de kettő egyszobás és egy kétszobás lakás is található az ingatlanban.

Az államtitkár bízik benne, hogy a fejlesztés a kórház számára nagy segítség fog jelenteni abban, hogy minél inkább biztosítani tudják az utánpótlást.

Európai színvonalú intézményt építettek fel

Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője kiemelte: példaértékű a beruházás, hiszen egy év sem kellett a munkálatok befejezéséhez.

– Az elmúlt évtizedben jelentős fejlesztések zajlottak mindhárom nógrádi kórházban. Az új pásztói nővérszálló európai színvonalú lett. A kórház eddig közel 115 éves múltra tekint vissza, reméljük még jóval több év lesz a jövője – közölte a honatya.

Kifejtette: csak Kelet-Nógrádban több mint 26 milliárd forintnyi beruházást sikerült megvalósítani az egészségügyben az elmúlt években. Pásztó esetében 2010-et követően az 1,2 milliárd forintot is meghaladja a fejlesztések összege.

Távolabbról is érkezhetnek az egészségügyi szakemberek

Dr. Boczek Tibor, a pásztói kórház igazgatója elmondta: rendkívül fontos volt ez a fejlesztési lehetőség, így már a lakóhelyhez közel a betegek biztonságos, optimális ellátásban részesülhetnek. Elárulta, hogy a tíz lakást hét hónap alatt építették ki. 

– Nógrád és térségünk nem tud kinevelni annyi szakszemélyzetet, amely ennek az intézménynek és a magas szintű ellátásnak a működtetéséhez szükséges. Ide kell hozni a szakembereket. Az elkészült épülettel még vonzóbbá tehetjük a kórházat és új kollégákkal bővülhetünk – emelte ki az igazgató. 

Dr. Szabó Géza, a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgatója úgy fogalmazott, örvendetes és biztató a jövőre nézve, hogy nővérszálló épülhetett Pásztón. Mint mondta, ez az intézmény jelentős szerepet játszik szűkebb hazánk mozgásszervi rehabilitációjában.

Farkas Attila polgármester felidézte a kórház történelmi múltját, majd gróf Almásy Antal, a kórház alapítóinak leszármazottja is örömét fejezte ki, hogy ilyen hagyatékot ünnepelhet. Emellett példaértékűnek nevezte a kórházat, majd megáldották a nővérszállót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában