Segítség

2023.01.19. 06:50

Sáros erdei utakon akadt el a szociális tűzifa kiszállítása Nógrádban

Nehézségeket okoz a téli időjárás a kistelepüléseken élő családok és idősek egy részének, ezért indította el a kormány a szociális célú tüzelőanyag-programot. Információink szerint több nógrádi településen nem kezdődött meg a szociális tűzifa kiszállítása a kedvezőtlen útviszonyok miatt. Cserhátsurány önkormányzata például 1,7 millió forint támogatást kapott erre a célra, de az erdei szállítási körülmények miatt várni kell és nagyobb gond is lehet...

Ember-Lukács Zsófia

A legtöbb önkormányzat gondoskodik a szociális tűzifa kiszállításáról is

Forrás: Nool.hu

Fotó: MW | Illusztráció

Magyarország Kormánya már több mint tíz éve indította útjára a szociális célú tüzelőanyag-programot, amely több százezer rászoruló családnak segítséget nyújt. A biztosított tüzelőanyag jelentős részét az állami erdőgazdaságok által előállított faanyag szolgáltatja. A program azt a célt szolgálja, hogy a rászoruló családok tűzifához juthassanak, amellyel csökkenthető az érintett háztartások rezsiköltsége. Az 5000 fő alatti települések önkormányzatai nyújthattak be pályázatot a Belügyminisztériumhoz, a faanyagnak azonban meg kell felelnie a pályázatban előírt minőségnek. Az előző napokban lezúduló eső mennyisége meglehetősen nehezíti az erdei szállítást, több önkormányzat is várni kényszerül. 

Szalmatercs önkormányzata arról tájékoztatta a lakosságot, hogy technikai okok miatt várhatóan hétfőn kezdik meg a kiszállítást. Drégelypalánkon hétfői napon kezdik meg a kiszállítást, ami 74 családnak nyújt segítséget. 

Nagylócon eddig a tervezett mennyiség egy részét sikerült kiszállítani. – Sajnos ebben az enyhe időjárásban az erdészet nem tudja teljesíteni a szállítást, így mi sem tudunk mit kiosztani. Sajnos nem is ígér az időjárás-előrejelzés tartós fagyokat, addig pedig a faosztás bizonytalan ideig szünetel – írta a tájékoztatást Szalai Gábor polgármester a közösségi oldalán. 

Cserhátsurány önkormányzata 1,7 millió forint támogatást kapott erre a célra. 2023. február 15. a határideje az összegből vásárolt tűzifa kiosztásának. Katulin Károly, a település polgármestere arról számolt be portálunknak, hogy hónapok óta sem a környező erdészetek, sem a fuvarozók a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudnak a tervek szerint haladni. 

Az erdészettel a szerződést megkötötte a polgármester. A fuvarozóktól eddig két ajánlat érkezett, de mindkettőben kritérium, hogy csak biztos talajon tudják az erdőről leszállítani. 

– Olyan szerződést vagyok kénytelen megkötni a kiválasztott fuvarozóval, ami részemről felelőtlenség, a fuvarozót védi, Cserhátsurány község önkormányzatának képviselőjét pedig bizonytalanságban tartja, mert határidőig nem biztos, hogy a szállítási körülmények adottak lesznek. Amennyiben határidőre nem lesz a rászorulóknak kiszállítva a szociális tűzifa, úgy a támogatást vissza kell fizetni, és önerőből pótolni, elfogadott költségvetés hiányában – emelte ki a polgármester. 

Hozzátette, hogy a pályázati összeg a tényleges költségek körülbelül felét fedezi, a fennmaradó összeget az önkormányzat biztosítja. 

A polgármester kifejtette továbbá: bízik benne, hogy a szállítási nehézségeken túllendülnek, és a következő hetekben megkezdődhet a kiszállítás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában