Életmód

2023.01.21. 06:50

Különleges edzéssel tartja fitten az embereket a balassagyarmati fitneszinstruktor

Számtalan sportolási lehetőség közül választhatnak a mozogni vágyók, de télen sokan inkább a beltéri sportokat keresik. Fedett terep például az uszoda, a sportcsarnok, a Honvédelmi sportközpont és az edzőtermek, ahol egyéni vagy csoportos órákon is megdolgoztathatjuk az izmainkat. Utóbbi edzésformáról és a sport iránti elkötelezettségéről kérdeztük Rados Zsófia fitneszinstruktort, aki különleges óráival tartja fitten a balassagyarmatiakat.

Ember-Lukács Zsófia

Minél több embernek szeretné átadni a mozgás örömét

Forrás: Beküldött fotó

– Miként lett az élete része és szenvedélye a sport? 
– Jelenleg óvodapedagógusként és csoportos fitneszinstruktorként tevékenykedem. Kisgyermekkorom óta szenvedélyem a mozgás, kezdetben csak hobbiként, ma pedig már a mindennapjaim része. Őrhalomból származom, 16-17 éves koromban egy falubéli lánynak köszönhetően közelebb kerültem a sporthoz. Elhívott futni a szabadba, és ettől kedvet kaptam különböző mozgásformák kipróbálásához, valamint ekkor tudatosult bennem, hogy ez nemcsak a mozgás öröméről szól, hanem a táplálkozásról és a regenerációról is. Ennek hatására mérsékeltem az édességek fogyasztását, elhagytam a cukros üdítőket, odafigyeltem a napi folyadékbevitelre és a heti 3–4 edzésre. Később a párom hatására megtetszettek a konditermek által biztosított mozgásformák is. Így a súlyzós edzések remekül kiegészítik a kardió jellegű csoportos óráimat. 

– Mi motiválta, hogy képezze magát, hogy mások elé kiálljon és edzéseket tartson? 
– Anthony Robbins író, motivációs tréner azt mondta, hogy a siker titka csupán az elhatározásban rejlik: elhatározod, mit akarsz elérni, majd napról napra kitartóan teszel is érte, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy nem fog sikerülni. Ez rólam is elmondható, mivel az esetek többségében maximalista vagyok. Végtelenül szeretek motiválni másokat, mivel rám is ösztönzőleg hatottak azok az online edzők, akiket követek és felnézek rájuk. Ennek köszönhetően 2018 februárjában meg is alakult az első csoportom Zsófi Aerobik Team néven Őrhalomban. Főként egy dolgot tűztem ki célul: átadni a mozgás örömét, kialakítani egy remek hangulatú, ütős csapatot, akik szívesen járnak az óráimra. Közben szerettem volna elvégezni a csoportos fitneszinstruktori képzést és bekerülni egy városi fitneszterembe, ami végül sikerült is. 

– Milyen jellegű edzéseket tart a csoportoknak? 
– Vendégeim többsége leginkább a M.A.X. elnevezésű edzést kedveli. Ennek a 30 perces, nagyon pörgős, csoportos módszernek az a lényege, hogy standardizált, konkrét gyakorlatsorokból áll. Az edzés rendkívül hatékonyan fejleszti az állóképességet, az erőt és a koordinációt. Az edzés intervallumokból áll, ahol a 45 másodperces terhelési szakaszokat 15 másodperces pihenő szakaszok követik. Az állóképességi edzéselemeket lépcsővel, illetve lépcső mellett hajtjuk végre. Az erősítő programelemek a láb és farizomzatra, a felső végtagok izmaira és a törzs izomzatára fókuszálnak. 

– Hol lehet kipróbálni ezeket az mozgásformákat? 
– Jelenleg három csoportot működtetek a FitPlace-ben és a Honvédelmi Sportközpontban, valamint Őrhalomban, amelyek folyamatosan új tagokkal bővülnek. Hálás vagyok mindazoknak, akik töretlen lelkesedéssel, kitartással heti szinten járnak az óráimra a családi és munkahelyi feladatok elvégzése mellett. Fontos, hogy időt kell szánni magunkra, ki kell lépni a komfortzónából, és változtatni a rossz életvitelen. 

– Milyen tanácsokat adna azoknak, akik most vágnak bele az életmódváltásba? 
– Az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom az életmódváltás. Nos, ezeket a döntéseket könnyű meghozni, viszont betartani annál nehezebb. A jó szokások kialakításában úgy tudunk sikeresek lenni, hogy olyan életmódot választunk, amit hosszú távon is fenn tudunk tartani. Felejtsük el a csodadiétákat, a formánk hosszú távon csak kalória-egyensúllyal változtatható meg, illetve rendszeres mozgással. A makrotápanyagok, a fehérje, szénhidrát, zsír, mind fontosak célunk eléréséhez. A fehérje elősegíti az izomépítést, megtartást, a szénhidrát jó energiaforrás, a zsírok pedig szükségesek a különböző anyagcsere-folyamatokhoz, illetve mikrotápanyagok, vagyis a vitaminok, ásványi anyagok megfelelő felszívódásához. Tehát nem a cukortól, szénhidráttól, zsírtól hízunk, hanem a felesleges kalóriáktól. A fogyáshoz körülbelül napi 400–500 kalóriadeficitben kell lennünk, ez egy hét alatt 3500 kalória mínusz, ami nagyjából 0,5 kilogrammot jelent minden héten, ez hosszú távon tartható. 

– Tehát éhezni kell ahhoz, hogy fogyjunk? 
– Tilos éheztetni magunkat, bár tény és való, fogyni fogunk tőle, de ez hosszú távon nem tartható. Bizonyos idő után enerváltak és dekoncentráltak leszünk, ami azt fogja eredményezni, hogy az éhezés okozta stresszt evéssel fogjuk csökkenteni. A belassult anyagcsere miatt viszont „duplán” fogjuk visszaszedni a kilókat. Ha az ünnepek alatt feljött pár kiló, ne ijedjünk meg, ennek nagy része víz, amelyet a megnövekedett szénhidrátbevitel okoz, mivel a szénhidrát grammonként kb. 1,5 gramm vizet képes megkötni, ez az ünnepek után mérséklődni fog. Próbáljunk meg fehérjedús ételeket fogyasztani, mint például a tojás, sajtfélék, túró, sovány húsok, tofu, hüvelyesek. Napi szinten aktív életmód mellett 1,5–2 gramm/testsúlykilogramm fehérje szükséges, ez igaz fogyásra, szinten tartásra, tömegnövelésre egyaránt. Nagyobb súlyfelesleg esetén lehet kevesebb is, mivel zsírmentes testtömegünkhöz mérve kellene ezekkel az értékekkel számolni. 
 

Folyamatosan keresi a fejlődési lehetőségeket, mindig többet akar

A tanulmányaival kapcsolatban Rados Zsófia elmondta, hogy 2020-ban az egyik legnagyobb hazai fitnesziskolánál végezte a szakmai képzéseket. – Emlékszem, amikor az oktatóm ezt mondta: „Egy edző sosem áll meg a fejlődésben, mindig és mindig többet akar!” Ez az én életemet is igazolja, mert mindkét szakmámban folyamatosan keresem a fejlődési lehetőségeket, amelyekkel még több lehetek. Bennem mindig az a vágy uralkodik, hogy szeretnék még jobb lenni edzőként, aki nemcsak leadja az aznapi edzést, hanem a vendégek lelkével és testével is foglalkozik – fogalmazott a szakember. – Így aztán amikor végeztem, mentem is tovább, mert nagyon érdekelt az emberi test anatómiája, a gerinc, az izmok működése. Így el is végeztem a preventív gerinctréner képzést, ahol lehetőségem adódott arra, hogy megtanuljam a gerinc mozgásaiért és stabilitásáért felelős izmok működését, amelyet minden órámba becsempészek, anélkül, hogy a vendégek észrevennék. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában