Klubülés

2023.01.14. 18:10

Idén húsz éve tartanak össze a kazári nyugdíjas egyesület tagjai

A közelmúltban tartotta meg idei első klubülését a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület. A rendezvény során a tagok Petőfi Sándor emléke előtt tisztelegtek, illetve sorra vették a 2023-ra tervezett eseményeiket.

Veres Edina

Szabó Imréné Petőfi Sándor versei közül olvasott fel az egyesület idei első rendezvényén

Forrás: Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület

Szabó Imréné, az egyesület elnöke elmondta: az események tekintetében még történhet változás, hiszen a helyi önkormányzat által szervezett kazári programok időpontjai még nem körvonalazódtak maradéktalanul. 

– Az ütemtervünket minden esetben a településen tartott eseményekhez igazítjuk, hiszen azokon mi is rendszeresen részt veszünk. Ugyanakkor vannak természetesen saját programjaink is, amelyek közül az első már le is zajlott az ülés során. A Petőfi Sándor-emlékévhez kapcsolódva felelevenítettük a költő életének főbb állomásait, illetve versei közül a tagok elszavalták kedvenceiket. Emellett olyan szólásokat és közmondásokat is felidéztünk, amelyek a kiskőrösi születésű költő tollából eredtek. Nem is gondoltuk, hogy ennyire sok, a hétköznapok során használt szófordulat maradt ránk tőle, amelyeknek hála, mind a mai napig részei a magyar emberek mindennapjainak. Hiszen kinek ne lenne ismerős, az „Ej, ráérünk arra még!” felkiáltás, vagy épp az „Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet” mondás – részletezte Szabó Imréné, aki azt is elárulta, hogy több, például egy magazinban olvasott érdekességet is megosztottak egymással a jelenlévők a program során. 

A Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület vezetője hozzátette: a neves magyar költő születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett Petőfi-emlékévhez nem csupán ezzel az eseménnyel csatlakoztak. Terveik között szerepel még egy Salgó várához tett kirándulás, illetve egy selmecbányai látogatás is. Ez utóbbi helyszínen töltötte diákéveit a rímfaragó. Továbbá, ha lehetőségeik engedik, a költő kiskőrösi szülőházát is felkeresik, illetve nagyon szeretnék, ha a Petőfi Irodalmi Múzeum által indított Petőfi 200 mozgóbusz tárlata Kazáron is megtekinthető lenne. 

A Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület egyéb programpontjai közül kiemelkedik április 24-e.  – E naphoz két, számunkra nagyon fontos esemény fog kötődni. Egyfelől ekkor ünnepeljük az egyesületünk megalapításának húszéves jubileumát, amiről méltóképpen szeretnénk megemlékezni. Természetesen minden tagunk lelkesen készülődik már e jeles napra. Továbbá közösen is szeretnénk az addig hátralévő időben feleleveníteni az elmúlt két évtizedben velünk történteket, például videófelvételek vetítésével is. Egy emléknapló-összeállításba is belefogtunk, amelyben az eseményeken készült régi fotóink mellett az okleveleink is helyet kapnak majd. 

A Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület elnöke végül azt is hozzáfűzte, hogy februárban farsangi bált is szerveznek, valamint amint az időjárás engedi, túracipőt húznak, és a tagokkal folytatják a szokásos tavaszi kirándulásaik sorát.  

 Szeretnék bevonni a helyieket is
A magyar népviselet napját országszerte április 24-én tartják. Mivel az egyesület célkitűzései között a hagyományok őrzése és éltetése kiemelt jelentőségű, így e napra is nagy erőkkel készülnek. – Tagjaink kivétel nélkül népviseletet öltenek majd ez alkalomból. E kezdeményezésünkbe szeretnénk bevonni a helyi iskolásokat, illetve lakosokat is – ismertette elgondolásukat Szabó Imréné, aki azt is kifejtette, hogy egy újabb kiállítást is nyitnak majd a témához kapcsolódva. Ahogy arról októberben beszámoltunk, az egyesület kazári fejkendőket bemutató tárlatot állított össze. Ez alkalommal a fékötők és a gangák – azaz a fejdíszek és a gazdagon díszített kötények – kerülnek majd a figyelem középpontjába. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában