Verseny

2022.12.08. 14:39

Versenyen bizonyították elhivatottságukat a nógrádi ápolók és asszisztensek

Szakmai tudásukat csillogtathatták meg a szűkebb hazánkban dolgozó ápolók és asszisztensek a számukra szervezett szakmai verseny megyei fordulóján a közelmúltban, a Szent Lázár Megyei Kórház (SZLMK) Skill Laborjában.

V. E.

Szituációs feladatokban is helyt kellett állniuk a versenyzőknek

Forrás: Szent Lázár Megyei Kórház

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezésében megvalósuló régiós eseményről Csikos Dóra, a Szent Lázár Megyei Kórház rendelőintézeti-gondozói igazgatója, ápolási igazgató-helyettese, a megyei verseny koordinátora elmondta: a Covid-19 járvány miatti két év kihagyás után rendezhették meg újra az ápolók és asszisztensek szakmai versenyének megyei fordulóját.

– Ez a tizenegyedik alkalom, hogy szűkebb hazánkban összemérhették tudásukat az egészségügyi végzettséggel rendelkező szakdolgozók. A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet és a pásztói Margit Kórház egy-egy, míg a megyei kórház három csapattal vett részt a megmérettetésen. A legeredményesebb négytagú csoport képviselheti majd szűkebb hazánkat az országos döntőn, ahol korábban már igen szép eredményeket értek el a nógrádi versenyzők – mondta Csikos Dóra, aki azt is elárulta, hogy minden évben másik helyszín ad otthont a próbatételnek, így 2023-ban a tervek szerint a pásztói egészségügyi intézmény fogadja majd a résztvevőket.

kórház, verseny
A Szent Lázár Megyei Kórház adott otthont a szakmai versenynek
Forrás: Szent Lázár Megyei Kórház

Mielőtt az ápolók, illetve asszisztensek figyelmét a feladatlapok lekötötték volna, Kalcsó Péterné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Nógrád Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket. A próbatételt dr. Szabó Géza, a megyei kórház főigazgatója nyitotta meg. Mint mondta, nagy tisztelettel tekint a jelenlévőkre, hiszen tudja, hogy egy ilyen versenyre való felkészülés mindig áldozattal, és többletmunkával jár. 

Hozzátette: ugyanakkor úgy gondolja, hogy a magyar egészségügyhöz sokat tesznek hozzá az ehhez hasonló események, amelyeknek köszönhetően a résztvevők a mindennapi munkájukban még felkészültebbek lesznek, illetve a munkatársaikat is ösztönözni tudják tudásuk folyamatos bővítésére.

kórház, verseny
A magyar egészségügyhöz sokat tesznek hozzá az ehhez hasonló események
Forrás: Szent Lázár Megyei Kórház

Ezt követően a kérdéseké, és az azokra válaszoló versenyzőké lett a főszerep a teremben. Először egy elméleti feladatlapot kaptak kézhez a csapatok, amely minden szakterületet körbejárt a rajta szereplő húsz kérdéssel. Ezután egy, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara honlapján elérhető idei hírlevelekből összeállított totó következett, majd a gyakorlati ismereteikről adhattak számot a megjelentek. Ennek során a kórtermi feladatokat a négytagú csapatoknak közös erővel kellett végrehajtaniuk, de alap- és szakápolással kapcsolatos jártasságukat is bizonyítaniuk kellett a zsűrinek.

Újdonságként egy prevenciós feladattal is megbirkóztak a versenyzők, majd minden csapat bemutatta, hogy miként oldaná meg a kihúzott papírlapon szereplő újraélesztési szituációt. Ezután jött a legtöbb versenyző „mumusa”, azaz az anatómiai. A résztvevőknek a kivetített képeken megjelölt szervrészeket kellett megnevezniük, ezúttal magyarul. A feszültséget egy kis activity-vel oldották, amely során betegellátási fogalmakat, tevékenységeket és eszközöket mutogattak el vagy rajzoltak le a kiválasztott csapattagok. A megmérettetést magyar ápolástörténetből összeállított villámkérdések zárták, a válaszadáshoz a versenyzőknek 15 másodperc állt rendelkezésükre.

kórház, verseny
A Szent Lázár Megyei Kórház Fúzió fantázianevet viselő csapata nyerte a megmérettetést
Forrás: Szent Lázár Megyei Kórház

A program végén a zsűri döntését Csikos Dóra ismertette: az ápolók és asszisztensek szakmai versenyének idei megyei fordulóját a Szent Lázár Megyei Kórház Fúzió fantázianevet viselő csapata nyerte, akik győzelmükkel továbbjutottak az országos döntőbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában