Véradás

2022.12.25. 15:54

Nógrádi katonák és tűzoltók adták vérüket egy leukémiás lánglovag megmentéséért

Szép számmal vettek részt a közelmúltban a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj (25 TVZ) katonái az idei utolsó, számukra szervezett véradáson.

V.E.

Katonák és tűzoltók nyújtották karjukat az ünnepek előtti véradáson

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Gáspár M. Levente, a nógrádi zászlóalj parancsnoka elmondta: már évek óta együttműködnek a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetével. E kezdeményezésnek köszönhetően az alakulat hivatásos és önkéntes katonái hozzávetőleg negyedévente kapnak arra lehetőséget, hogy donorrá váljanak.

Összefogtak egy beteg lánglovag megmentéséért
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Ez alkalommal egy különleges véradást szerveztünk, amely során a katonáink mellett a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kollégái is karjukat nyújthatták. Az interneten bukkantunk rá arra a felhívásra, amelyben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Rimányi Márk tűzoltó őrnagy számára kért segítséget. Nem volt kérdés, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, éppen ezért a napokban egy irányított véradáson vehettek részt katonák és tűzoltók egyaránt – fejtette ki a zászlóaljparancsnok.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság októberben osztotta meg az első posztot Rimányi Márk tűzoltó őrnagyról, akinél leukémiát diagnosztizáltak. Mint írták, a szombathelyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság „A” szolgálati csoportjának szolgálatparancsnoka 2021. március 15-én a Bátorság Érdemjelet vehette át Magyarország belügyminiszterétől, amiért két kollégájával együtt megmentette egy idős ember életét, akinek a lakásában tűz ütött ki, és egyedül nem tudott kimenekülni.

A katonák mindig önzetlenül nyújtják karjukat a véradásokon
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Márknál leukémiát diagnosztizáltak. A betegség miatt a szolgálatparancsnoknak hetente 6-7 egység vérre van szüksége – hangsúlyozták a bejegyzésben, hozzátéve: az irányított véradás országszerte megtehető, bárki csatlakozhat hozzá vércsoporttól függetlenül, ugyanis a leadott vért egy, a tűzoltó őrnagynak megfelelőre cserélik.

A nemes ügyért pedig szép számmal vállalták a tűszúrást a 25. TVZ katonái és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói, bajtársiasságukkal beragyogva az ünnepet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában