Segítségnyújtás

2022.12.28. 06:55

Megyeszerte jó ütemben, folyamatosan halad a szociális tűzifa leszállítása

Az előző évekhez hasonlóan a kormány idén is nagy összegű támogatást nyújt mindazoknak a települési önkormányzatoknak, amelyek szociális tűzifára pályáztak. Térségünk legnagyobb állami erdőgazdálkodója, az Ipoly Erdő Zrt. aktívan veszi ki a részét a kormány segítségnyújtási programjának gyakorlati kivitelezéséből. Portálunkat Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója tájékoztatta a tudnivalókról.

Gulyás Edina

A szociális célú tűzifa kitermelése a természetvédelmi hatóság szigorú szabályainak betartásával történik

Forrás: MW | Illusztráció

– Országosan hány magyarországi település pályázott idén a tűzifaprogramra, és ebből milyen mértékű térségünk érintettsége? 
– Országosan 1984 önkormányzat kötött szerződést mintegy 200 ezer köbméter szociális tűzifára, aminek beszerzését 80-90 százalékban a 21 állami erdőgazdaság biztosítja. Az Ipoly Erdő Zrt. működési területén belül 117 település pályázott sikeresen a programban, mintegy 11.500 köbméter mennyiségben. 

– Mi ilyenkor az eljárás menete? 
– A szociális célú tűzifára Magyarország kormánya biztosítja a pénzt. A kiutalt pályázati összegből aztán az önkormányzatok szerzik be a fát, s leszállítás után saját döntésük értelmében juttatják el azokhoz a családokhoz, amelyek a leginkább rászorultak. 

– Meddig tart a szociálistűzifa-program kivitelezési ideje? 
– Az előző évekhez hasonlóan most is a következő év februárjának közepéig, tehát 2023. február 15-ig tart, s párhuzamosan halad a kormány másik tűzifaprogramjával, amelyben háztartások vásárolhatnak maximalizált áron 10 köbméter tűzifát. Az Ipoly Erdő Zrt. mindkét kormányzati segítségnyújtási programban tevőleges szerepet vállal. 

– E két szociális program kedvéért kell-e növelni az éves kapacitásukat? Szükséges-e olyan erdőterületekhez nyúlniuk, amelyet nem terveztek? 
– Fontosnak tartom elmondani, hogy a kormányzati segítségnyújtás miatt nem kell indokolatlan többletvágást alkalmaznunk, hiszen a szociális célú tűzifaprogramok jó ideje előre betervezett részét képezik az éves fakitermelésünknek. A szociális célú tűzifa kitermelése – ahogyan minden egyéb alkalommal – a természetvédelmi hatóság szigorú szabályainak betartásával, a fenntarthatóság jegyében történik. S még egy pozitív hozadékot is megemlíthetek: ahová a szociális tűzifa eljut, ott a lakosság kisebb mértékben vagy egyáltalán nem éget szemetet, gumit, illetve egyéb, a környezetre fokozottan káros éghető anyagot. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában