Támogatások

2022.12.14. 17:34

Fontos infók: ekkor érkeznek Nógrádba a támogatások, a segélyek és a nyugdíjak

A közelgő ünnepek miatt a Magyar Államkincstár, valamint a Magyar Posta Zrt. idén decemberében korábban utalja a szociális támogatásokat, a szépkorúak pedig már a hónap elején kézhez kapták a decemberi nyugdíjat. Portálunk utánajárt, hogy mikor kopogtathat a postás a készpénzzel, illetve mikor érkeznek a nógrádiak számlájára a várt juttatások.

Gubányi Patrik

A nyugdíjasok zöme már megkapta a decemberi juttatását

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Kallus György

A Magyar Államkincstár a honlapján tette közzé, miszerint a magyar kormány döntése alapján a családokra háruló év végi terhek csökkentése érdekében a családtámogatási ellátások 2023 januárjában esedékes összegének utalása előrehozott időpontban történik. Az intézkedés értelmében decemberben az ellátások bankszámlai jóváírására december 22-én, postai úton történő kézbesítésére ugyanettől a naptól lehet számítani – írták.

Hétfőn kezdik a segélyek jóváírását

A Nógrád Megyei Kormányhivatal oldalán a különféle juttatások utalásainak pontos időpontjai is megtalálhatók. Eszerint a szociális ellátások december 19-én, hétfőn érkeznek a bankszámlákra, ez az állam által megelőlegezett gyermektartásdíj és az otthonteremtési támogatás. Az ezt követő napon pedig jóváírják az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást, a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, az ápolási és a gyermekek otthongondozási díját, valamint az időskorúak járadékát. Utóbbit azok az idősek vehetik igénybe, akik szolgálati idő hiányában a nyugdíjkorhatáruk betöltése után saját nyugellátásra nem jogosultak, illetve alacsony összegű ellátással rendelkeznek.

December 22-től érkezik a családtámogatás 

– A decemberi családtámogatási ellátások - az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően - idén is karácsony előtt megérkeznek a jogosultak bankszámlájára, postai kézbesítés esetén pedig lakcímükre – tájékoztatott a médiában Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az előrehozott utalással érintett családtámogatási ellátások közé tartozik a családi pótlék, a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet). Bankszámlákra december 22-én, csütörtökön, lakcímre pedig vagy ugyan ezen a napon, vagy másnap érkezik meg a pénz. A családtámogatási ellátások előrehozott utalása körülbelül 1 millió 180 ezer családot érint.

Emelkedik januártól a nyugdíj

A nyugdíjasok döntő többsége már kézhez kapta a decemberi ellátást, januártól pedig a kormány által bejelentett 15 százalékos emeléssel számolhatnak.  Az öregségi nyugdíjat már a hónap első hetében megkapták a szépkorúak, a következő bankszámlai utalás pedig január 12-én, csütörtökön esedékes. A postai kifizetésre várók minden év novemberben kézhez kapnak egy naptárat, amelyben pontosan le van írva az adott hónap kifizetésének napja. Ez a kifizetési időszak általában a tárgyhó 11-12-13-14. napjától várható akár a hónap 28. napjáig is – tájékozódtunk a Magyar Posta oldalán.

Január elsejétől 15 százalékkal emeli a nyugdíjakat a kormány, a miniszterelnök már alá is írta az erről szóló rendeletet. A kormányfő azt nyilatkozta: az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában tombol az energiaválság, és ez bennünket, magyarokat is érint. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kormány ársapkákkal és rezsicsökkentéssel védi a családokat, ugyanakkor fontos cél a nyugdíjasok méltó életének biztosítása, illetve a nyugdíjak értékének megőrzése.

A nyugdíjemelés mellett a 13. havi nyugdíj is érkezik jövő februárban, amellyel együtt a nyugdíjkifizetések összege 2023-ban eléri a 6150 milliárd forintot.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában