Receptek

2022.12.26. 21:06

A Nool.hu megterített: egy isteni karácsonyi gyümölcskenyérrel zárjuk az ünnepet

Az ünnepi menü elfogyasztása után desszertként, vagy akár uzsonnaként is tökéletes ínyencség a gyümölcskenyér, vagy más néven püspökkenyér.

Veres Edina

A klasszikus gyümölcskenyeret számos összetevővel tehetjük még különlegesebbé

Forrás: Mindmegette.hu

Ez egy olyan kalács, amelynek se az elkészítése nem túl bonyolult, ráadásul emellett az alapanyagok tekintetében millió módon variálható. Mindez köszönhető annak, hogy az olajos magvak teljes tárháza a háziasszonyok rendelkezésére áll összetevőként, akár pirítva, akár darálva, akár durvára őrölve. Emellett kedv és ízlés szerint kombinálhatók a gyümölcsök fajtái és mennyiségei is, illetve azok sokféleképpen, így például nyersen, kandírozva, szárítva, extrudálva és frissen is felhasználhatók.

A Mindmegette.hu oldalt böngészve egy – videóval bővített – recept kínál útmutatót a hagyományos karácsonyi gyümölcskenyér elkészítéséhez, portálunk ünnepi receptsorozatának következő részeként ezt a leírást kínáljuk a Nógrád megyei háziasszonyoknak.

Első lépésként 100 gramm aszalt szilvát, illetve ugyanennyi aszalt sárgabarackot, és diót durvára vágunk, majd 50 gramm mazsolával, 60 gramm kandírozott narancshéjjal és 40 gramm kandírozott citromhéjjal rumba áztatunk. Ezt a pontot természetesen kihagyhatjuk például abban az esetben, ha gyermekek is ülnek majd az ünnepi asztalnál.

Négy tojást szétválasztunk, a fehérjéket 100 gramm porcukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgájához szintén ennyi porcukrot, egy csomag vaníliás cukrot és egy csipet sót adunk, majd kihabosítjuk egy kézi robotgép segítségével. Ezután a rumba áztatott gyümölcsök felét átszűrjük a sárgája felett, amit a lecsöpögő rummal elkeverünk. A lecsöpögött gyümölcsöket egy tálba öntjük, a süteményhez szükséges 200 gramm lisztből 30 grammot elveszünk, azzal meghintjük és összeforgatjuk a gyümölcsöket.

A sárgájához hozzáteszünk 200 gramm szobahőmérsékletű vajat, fél teáskanál sütőport, hat evőkanál rumot, és a maradék liszt felét, majd mindezt összekeverjük. Ekkor a fehérjehab felét és a maradék lisztet is beleöntjük, ismét elkeverjük. Végül az így kapott elegyet a maradék fehérjével óvatosan eldolgozzuk egy kézi spatula segítségével.

Egy kevés tésztát a kivajazott és kilisztezett szilikon sütőformába teszünk, majd a diós gyümölcsökkel meghintve rétegezzük, végül tésztával zárjuk. Az elkészült tésztát 180 Celsius-fokon hozzávetőleg 50 perc alatt készre sütjük, és porcukorral hintve tálaljuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában