Kezdeményezés

2022.11.09. 13:50

Program indult a szügyi diófák megmentéséért

Országszerte páratlan kezdeményezést indított útjára Szügy önkormányzata: a belterületi diófák megmentésére tesznek kísérletet. Az elmúlt években hatalmas károkat okozott a nyugati dióburok-fúrólégy, az Amerikából behurcolt rovar éveken át a teljes termést elpusztította a környéken. Idén már változott a helyzet.

Faragó Zoltán

Frenyó Gábor, Szügy polgármestere. Idén a diótermés nyolcvan százalékát sikerült megmenteni a kártevő pusztításaitól

Forrás: Nool

Frenyó Gábor polgármester portálunknak elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja az egészséges, tiszta, élhető környezet megteremtését és fenntartását. 

– Térségünkben az elmúlt két-három évben óriási pusztításokat végzett a dióburok-fúrólégy, a következményeket láthattuk. Mivel a kártevő több éven keresztül tönkretette a termést, egyre többen döntöttek úgy községünkben is, hogy kivágják a diófájukat. A védekezés lehetőségei azonban már körvonalazódtak az év elején. Önkormányzatunk ezért egy különleges kezdeményezést indított útjára, ebben magunkra vállaltuk a védekezés teljes költségét is. 

Hozzátette: ennek voltak azért feltételei. 
– A diófamentéshez csatlakozóknak vállalniuk kellett, hogy az ingatlanjukon található diófát öt évig nem vágják ki. Az önkormányzat erre kiképzett megbízottját évente három-négy alkalommal be kell engedniük az ingatlanjukra a szükséges védekezés elvégzésére. Előbbiekhez a hatósági véleményt is beszereztük, tehát mindent megtettünk és teszünk a veszélyben lévő fák megmentésére. 

A környezetvédelem miatt is fontosak

A polgármester kifejtette: a diófák nemcsak az egyik legértékesebb gyümölcsöt termik, hanem a környezet védelmében is szerepük van. 
– Lombjaik megkötik a port, a szén-dioxidot, javítják a környezet mikroklímáját, mert a nyári forróságban árnyékot adnak, növelik a levegő páratartalmát, ráadásul a gyökérzónától a lombkorona felső részéig élőlényközösségeknek adnak otthont. Ezekkel olyan ökológiai szolgáltatást nyújtanak, amelyek a lakosság életminőségét is javítják. 

Hozzátette: a védekezés eredményesnek minősíthető: korábban gyakorlatilag a teljes diótermést megsemmisítette a fúrólégy, idén azonban, a védekezésnek is köszönhetően, a becslés szerint a 80 százalékát sikerült megmenteni. 

Kár lenne értük

– A 2022-es tapasztalatok alapján remélhető, hogy a továbbiakban a kártevőt sikerül megfékezni, így belterületi diófáink megmenekülhetnek. Nagy kár is lenne értük, hiszen évtizedes fejlődés eredménye, míg eljutnak termőerejük csúcsára – mondta. 

A salgótarjáni Surányi József kertjében két nagy diófa is áll. Idén nem pusztította el a teljes termést a kártevő, de úgy a kétharmadát igen. 
– Talán az aszály tette, hogy a fúrólégy nem okozott akkora kárt, mint tavaly és tavalyelőtt – mondta. – A fáimat nem akarom kivágni, de azért, hogy a helyet foglalják, nincs is értelme megtartani őket...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában