Pályaválasztás

2022.11.25. 06:50

Nyolc egyetem segítette, hogy jó döntést hozzanak a gyarmati diákok

Pályaválasztási napot tartottak nemrégiben a balassagyarmati Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban. Az eseményen nyolc egyetem képviseltette magát, karriernagykövet előadók is segítettek eligazodni a diákoknak a modern kor kihívásaiban.

Ember-Lukács Zsófia

A tanulók nyolc egyetem képviselőitől hallhattak előadásokat az intézmények reál és humán képzéseiről

Forrás: Nool.hu

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Lavaj Árpád, az intézmény vezetője portálunknak elmondta, hogy családapaként és igazgatóként is fontosnak tartja, hogy a fiatalok a legmegfelelőbb tájékoztatást kapják a továbbtanulási és szakmai lehetőségekről. A gyerekeknek kevés idő adatik arra, hogy eldöntsék, milyen irányba szeretnének továbbtanulni, hogyan képzelik el a jövőjüket. Azt, hogy a későbbiekben mivel szeretnének foglalkozni, csak saját maguk tudhatják, de támogatnunk kell őket abban, hogy helyes döntést hozzanak. Az igazgató kiemelte, hogy a város egyetlen keresztény elkötelezettségű intézményeként különös figyelmet fordítanak a tudományok megismertetése mellett az erkölcsi értékekre való nevelésre is.

Pályaválasztás nyolc egyetem részvételével Balassagyarmaton
A diákok tájékoztatást kaptak a diploma utáni elhelyezkedési lehetőségekről is
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Az intézményvezető kiemelte: évekkel ezelőtt indult ez a kezdeményezés. Előírás, hogy az iskola tanévrendjében biztosítani kell egy napot a tanulóknak a pályaválasztási programra. Az évek során megtapasztalta, ha helyben, a saját intézményükben tájékozódhatnak a tanulók, az sokkal eredményesebb, személyesebb, mint amikor el kell utazniuk más intézmény nyílt napjára vagy több ezer fős pályaválasztási börzékre. A pandémia alatt is online biztosították a lehetőséget a diákoknak, hogy megismerjék az egyetemeket, főiskolákat, és tájékozódjanak a felsőoktatási felvételi szabályokról.

A rendezvény szervezője Trenyik Jánosné, az iskola tanára és pályaválasztási tanácsadó pedagógusa elmondta, hogy szülőként is megtapasztalta, mennyire nehéz helyzetben vannak a felsőoktatás előtt álló diákok. Ezért úgy döntött, rendhagyó módon ismerteti meg a gyermekekkel a felsőoktatási intézményeket. Az eseményen nyolc egyetem képviseltette magát: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Miskolci, és az Óbudai Egyetem, továbbá a Nemzeti Közszolgálati és a Széchenyi István Egyetem.

Pályaválasztás nyolc egyetem részvételével Balassagyarmaton
Az előadók korunk kihívásairól is részletes tájékoztatást adtak a hallgatóságnak
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

felsőoktatási intézmények előadásaikban igyekeztek bemutatni az egyetemeiket, a reál és humán képzéseket, illetve, hogy a diploma megszerzése után mely területeken tudnak munkába állni a fiatalok. A diákok mellett a végzős osztályok tanárai is részletes tájékoztatást kaptak a következő év felvételi pontszámításairól. Az előadás után a diákok feltehették kérdéseiket az előadó tanszékvezetőknek, tanároknak, vagy az egyetemről érkező diákoknak is.

A 11–12. osztályos tanulók eldönthették, hogy melyik egyetem előadásán szeretnének részt venni, az alsóbb osztályok beosztás szerint hallgatták az előadókat. Karriernagykövetként Dina Mátyás, Könnyid István és Dávid Péter például modern korunk problémáiról, az adatvédelemről, az internet biztonságáról és veszélyeiről, az online világról beszélt.

Találkoztunk olyan diákkal, aki már első osztályos kora óta céltudatosan rajztanárnak készül, vagy informatikusnak, de a többség most 11–12. osztályban dönt majd a következő éveiről. Szerintük fontos, hogy előre lássák, hogyan is működik a felsőoktatás, hogyan gondolkodjanak előre a felvételi pontok számolgatásánál. Az iskola tanárai bíznak benne, hogy ezzel a nappal közelebb kerültek a diákok ahhoz, hogy a megfelelő döntést tudják meghozni a jövőjükkel kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában