Együttműködés

2022.10.12. 17:31

Újabb egyetemmel léphet partnerségre a balassagyarmati középiskola

A kecskeméti Neumann János Egyetem a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikumában az informatikai alapú képzésekkel kapcsolatban tartott gyakorlati bemutatót a diákoknak az intézmény udvarára telepített mobil osztályteremben a napokban. A rendezvény végén pedig sajtótájékoztatón jelentették be az intézmények közötti együttműködés lehetőségét is.

Lászlók Judit

A középiskolások képzésekbe való bevonása érdekében létrehoztak egy mobil tantermet

Forrás: Nool

Fotó: Lászlók Judit

Csach Gábor, a város polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a településnek először a Semmelweis Egyetemmel indult oktatási együttműködése, és szeretnék, ha a következő ilyen partnerük a kecskeméti Neumann János Egyetem lenne. 

Ezt követően dr. Kovács Lóránt, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának dékánja vette át a szót. 

– Az egyetemen és ezen karon a gyakorlat orientáltság van a fókuszban. Olyan mérnököket és informatikusokat szeretnénk képezni, akik nemcsak elméletből jók, hanem a vállatoknál azonnal bevethető,  tettre kész munkaerőt alkotnak. Azonban ahhoz, hogy egy ilyen képzés megvalósuljon, nem elég egy egyetem, hanem szükség van arra, hogy a hallgatók tapasztalatokat szerezzenek  a vállalatoknál. Ezért fejlesztettük ki a duális képzést, amely később egy országos modellé vált – mondta dr. Kovács Lóránt. Hozzátette: – A terveink szerint beiskolázunk Balassagyarmaton végzett diákokat Kecskemétre, de a képzés ideje felét az itteni vállalatoknál töltik, ide szocializálódnak és olyan tudást szereznek meg, amelyek leginkább ezeknél a cégeknél hasznosak. Ezáltal nagyobb esély van rá, hogy itt maradnak.

A kecskeméti egyetemmel együttműködve tartanak fenntarthatósági foglalkozásokat a diákoknak
Fotós: Lászlók Judit / Forrás: Nool

Dr. Kovács Lóránt kitért arra is, hogy a középiskolások képzésekbe való bevonása érdekében létrehoztak egy mobil tantermet, ahol olyan érdekességeket tudnak bemutatni, amellyel népszerűsíteni tudják az informatikai és a mérnöki szakokat a fenntarthatóság jegyében. 

Ezután Matolcsy Miklós, az Alapértékek Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszélt arról, hogy ők két csatornán keresztül kapcsolódnak a programhoz. Egyrészt üzemeltetik a mobil tantermet. Másfelől pedig a fenntarthatósággal kapcsolatban egy nemzetközi kutatást szerveztek a diákok számára, ebben pedig az egyetem az egyik szakmai partnerük. Erre alapozva hozták létre a Zöld föld fenntarthatósági tantárgyat. A kecskeméti egyetemmel együttműködve pedig ennek alapján tartanak fenntarthatósági foglalkozásokat a diákoknak. 

Mindezek után Halmacz Szilvia, az egyetem középiskolai kapcsolatokért felelős dékáni megbízottja megosztotta, hogy a Neumann technológiai bázis létrehozásával olyan diákoknak is megmutathatják az egyetemet, illetve a profiljukba tartozó szakmákat, akik esetleg nem tudnak eljutni Kecskemétre.

Végül Szrenka Anikó, az NMSZC Szent- Györgyi Albert Technikum igazgatója kiemelte, hogy az intézményben 160 diák tanul informatikát, akiknek az újabb partneri együttműködés rendkívüli lehetőségeket rejt magában. Mint mondta: egy kisebb csoport korábban már járt Kecskeméten, azonban most még több diáknak tudták bemutatni az egyetemet. 

A tanulók a mobil tanteremben többek között egy online 3D szimulációs programot is kipróbálhattak. Emellett meghallgattak egy fenntarthatósági előadást is a mobiltelefonokról. Az eseményen az oktatási intézményeken kívül négy helyi cég is részt vett, amelyekkel már zajlanak az egyeztetések a duális képzések kötelező gyakorlataival kapcsolatban. 

Amennyiben az együttműködési megállapodás létrejön az NMSZC és a Neumann János Egyetem között, akkor az NMSZC mind a hét technikumát érinti majd. Mindezzel pedig az NMSZC Szent- Györgyi Albert Technikum egy újabb egyetemmel léphet majd partneri kapcsolatba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában