Népszokás

2022.10.21. 09:20

Ősi népszokásokat elevenítettek fel, manóvárat építettek Magyarnándorban

A tanév során először tartottak családi napot nemrégiben a nyugat-nógrádi község általános iskolájában.

H. H.

Később madáretetőként is szolgálhat a kis lak

Forrás: Beküldött

Az intézmény közösségi oldalán megjelent tájékoztatás szerint a programokat az ősi népszokások köré csoportosították, emellett a szülők, a pedagógusok és a nagyobb diákok közösen szépítették az épület környezetét. Az udvaron egy kivágott fa megmaradt törzsére a gyerekek manóvárat telepítettek, ügyesen kialakítva a kis lakot, ami a későbbiekben akár madáretetőként is szolgálhat. Hasonlóképpen elkészült a sziklakert, megújult a virágoskert és homokgödör, összeszedték a szomszédságban a szemetet, illetve egy kopár falra szép virágokat is rajzoltak. 

Az alsós tanulók csoportokba szerveződve öt állomást végigjárva ismerkedhettek a népi kultúra hagyományaival. A sorban volt népmese, az elődeink által űzött gyermekjáték, néptánc, állatok terelése és ostorfonás. A kellemes időben eltöltött napot közös tánccal, ostorcsattogtatással és zsíros kenyeres-hagymás eledel elfogyasztásával zárták a diákok és a felnőttek. Képünkön éppen javában készül a manóvár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában