Ünnep

2022.10.10. 13:45

Sokféle programmal köszöntötték a tizedik születésnapját ünneplő, a nógrádi civileket segítő központot

A Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ idén ünnepli tizedik születésnapját. Ebből az alkalomból szervezték meg a Civil mozaik elnevezésű programot hétfőn délelőtt a megyeszékhelyen azzal a céllal, hogy a térségben működő civil szervezeteket, az általuk végzett tevékenységet megismertessék és népszerűsítsék a fiatalok körében. A rendezvény vendége volt Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Gulyás Edina

A rendezvény vendége volt Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Forrás: Nool

Fotó: Sz.P.

Szűkebb hazánk 14 civil szervezete mutatta be tevékenységét azon a programon, amit a tizedik születésnapját ünneplő Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központot működtető „Háztartások Foglalkoztatásáért” Alapítvány szervezett. A rendezvényre – ami 10. hó 10-én, éppen 10 órakor vette kezdetét – szűkebb hazánk általános és középiskolás fiataljait várták, mintegy kétszáz diákot. 

A megnyitón Tolnai Sándor, az alapítvány munkatársa elmondta: a kerek évforduló ünneplésén túl azzal a céllal hívták életre a színes programot, hogy a a fiatalok megismerjék a környezetükben tevékenykedő civil szervezeteket, ezáltal kedvet kapjanak ahhoz, hogy önkéntesként egy-egy jó ügy mellé álljanak.

A megnyitón Tolnai Sándor köszöntötte a résztvevőket
Fotós: Sz.P. / Forrás: Nool

Minderre egy játékos feladatmegoldás során volt lehetőségük: a tanulók ötfős csapatokban, a civilek standjainál teljesíthették a megmérettetést. Minden állomáson egy mozaikdarabbal gazdagodtak, amiből végül összeállt a teljes kép. 

– Hazánkban egyre aktívabbak a civilek, mintegy négyszázezer önkéntes tevékenykedik ezen a területen, ami igazán elismerésre méltó – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Vince, hozzátéve: – Nagyon sok civil szervezet dolgozik Magyarországon, talán a fiatalok nem is tudják, hogy akár egy tűzoltó egyesület is működhet ilyen formában, valamint a polgárőrök is civil szervezetként végzik az önként vállalt feladatukat. 

Megsokszorozódtak a források

A helyettes államtitkár a program keretében szervezett fórumon arra is kitért, hogy a civileknek adható források az elmúlt években megsokszorozódtak. Az alapítványok és az egyesületek támogatására létrehozott Nemzeti Együttműködési Alap pályázati rendszere éppen a napokban nyílt meg a szervezetek előtt. A források az előző évekhez hasonlóan most is bővültek. Amíg idén 10,8 milliárd forintra pályázhattak az érintettek, addig jövőre már 11 milliárd 50 millió forint a keretösszeg. Ezek a forintok a személyi jövedelemadó felajánlható egy százalékának a ténylegesen fel nem ajánlott részéből kerülnek az alapba. A civileknek adható támogatások ismertetésén túl arról is szó esett, hogy a lélekszámát tekintve Nógrád az ország legkisebb megyéje, a pályázati aktivitás tekintetében ennek ellenére országosan az ötödik helyen áll. Ez kiváló eredmény, amiben a Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központnak is kiemelkedő szerepe van.

Lángos és csörögefánk is várta az érdeklődőket

A jó hangulatú programon a Kulturális Információs és Tanácsadó Egyesület standjánál kérdőív kitöltésével segíthették a diákok azt a kutatást, amivel felmérték, mennyire ismerik a helyi fiatalok a megyében működő civil szervezeteket. Az Ezerszín, Ezernyi Szív Egyesület tagjai lángost, míg a Duci Csapat Egyesület csörögefánkot sütött a résztvevőknek. A Völgyváros Mentőegyesület a megyeszékhely peremterületein, Rónabányán, Pintérelepen, Zagyvarónán, Somoskőn és Salgóbányán végez önkéntes tűzoltó és speciális mentő tevékenységet, amivel szintén megismerkedhettek a fiatalok. 

Többféle program várta az érdeklődőket
Fotós: Sz.P. / Forrás: Nool

– A Salgótarjáni Párducok Darts Klub 2015 óta működik, mintegy 20-30 igazolt játékosunk van – hangsúlyozta Takács Zoltán, szakosztályvezető, aki azt is elmondta: – A tevékenység érdekli a fiatalokat, akiket ösztönzünk is. Magyar bajnoki versenyeken is részt veszünk, illetve helyben is szerveztünk már országos megmérettetést.  

A nap folyamán civil táncstúdiók tagjai is színpadra léptek, akik színes műsorukkal szórakoztatták a résztvevőket. A program zenei sztárvendége pedig Lil G volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában