Pályaválasztás

2022.10.26. 18:06

Hatalmas érdeklődés övezte a balassagyarmati pályaválasztási kiállítást

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Szakmára fel címmel rendezett pályaválasztási kiállítást az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói részére szerdán a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Az eseményt hatalmas érdeklődés övezte.

L. J.

A diákok több szakmával is megismerkedhettek

Forrás: Nool

Fotó: L. J.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal közlése szerint az esemény az iskolaválasztás előtt álló fiatalok pályaválasztási döntésének megalapozásához nyújtott segítséget, bemutatva a megye továbbtanulási kínálatát, egybekötve a különböző szakmák interaktív és látványos szemléltetésével. 

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Szent-Györgyi Albert Technikuma minden alkalommal részt vesz a pályaválasztási kiállításon.

– Mind a négy tagozatunkat interaktív módon mutattuk be a kiállításon, amelynek során arra helyeztük a hangsúlyt, hogy a gyerekek meglássák, milyen eszközökkel dolgoznak a tanulóink – mondta Szrenka Anikó, az NMSZC Szent-Györgyi Albert Technikum igazgatója. 

pályaválasztás, börze, Balassagyarmat
Különböző szakmák interaktív és látványos szemléltetésével hívták fel a diákok figyelmét
Fotós: L. J.  / Forrás: Nool

Hozzátette: az egészségügyi tagozatosok a rendezvényre elvittek egy orvosi kellékekkel felszerelt kórházi ágyat, valamint olyan eszközöket is, amelyeket a gyakorlatban is alkalmazniuk kell. A sport tagozatosok standjánál ki lehetett próbálni a fitnesz bicikliket, az informatikusok pedig bemutatták a programozást. A legnagyobb érdeklődés azonban a kisgyermekgondozó, -nevelő szakma iránt mutatkozott. 

Az NMSZC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola szintén minden náluk tanulható szakmával képviselte magát a rendezvényen. Az általános iskolások így többek között megismerkedhettek a központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, az ipari informatikai technikus, a kozmetikus technikus, a fodrász, a divatszabó és az asztalos szakmákkal is. Az intézmény igazgatója, Tanka Ágnes elmondta, hogy az eseményre meghívták a duális képzésben résztvevő partnereiket is. Ezzel is hangsúlyozva, hogy az iskolájuk nemcsak szakmát, hanem egy életpálya modellt is kínál. 

Szandai Attila vállalkozó is részt vesz a duális képzésben, amelynek keretében 24 diáknak biztosít gyakorlati helyet. A kiállításon a szobafestő tanulói a sablonmintázást mutatták be a szakma iránt érdeklődőknek. A vállalkozó kiemelte, hogy évről évre nagyobb érdeklődés mutatkozik ezen szakma iránt. 

pályaválasztás, börze, Balassagyarmat
A szondis diákok a kozmetikus technikus szakma rejtelmeit ismertették meg a jelenlévőkkel
Fotós: L. J.  / Forrás: Nool

Oláh Mercédesz Boglárka, szondis diák pedig több társával együtt a kozmetikus technikus szakma rejtelmeit ismertette meg a jelenlévőkkel, méghozzá úgy, hogy sminket készítettek a lányoknak. Oláh Mercédesz Boglárka kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy korábban ő maga is ezen a kiállításon ismerkedett meg az intézménnyel. Állítása szerint nemcsak a szakma alapjait sajátíthatta el az iskolában, hanem külföldi szakmai gyakorlaton is részt vehetett egy szalonban. Jelenleg saját vállalkozásának létrehozásán dolgozik. 

A rendezvényen foglalkoztatóként jelen volt a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet, a Knaus Tabbert Kft., a MAHLE Compressors Hungary Kft., a Magyar Honvédség, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Zollner Kft. is, a standjaikon pedig a fiatalok betekinthetnek az általuk végzett munkába.

Horváth Anikó, a MAHLE Compressors Hungary Kft. toborzó munkatársa portálunk érdeklődésére kifejtette, hogy a kiállításra elhozták a vállalat által gyártott klasszikus dugattyús klímakompresszort, valamint az elektromos kompresszort is. Mint mondta: a benzines, dízeles autókba kerülő dugattyús kompresszort gyártják nagyobb számban. Az elektromos kompresszort pedig olyan prémium kategóriás vevőknek, mint a Ferrari, a Maserati, a McLaren és a Lucid. A diákoknak videók segítségével mutatták be, hogyan működnek a klímakompresszorok.

– Az általános iskolások többsége még nem igazán tudja, hogy felnőttként mivel is szeretne foglalkozni – mondta Horváth Anikó. Hozzátette: – Ezért nekik elsősorban azt mutatjuk meg, hogyha nálunk szeretnének dolgozni, mely intézményekbe érdemes továbbtanulásra jelentkezniük. A duális képzést tekintve az NMSZC Szondi György Technikum és Szakképzőiskolával a legszorosabb a kapcsolatunk. Jelenleg hat diák vesz részt nálunk ebben a képzésben, ami rendkívül sikeresen működik, hiszen egyrészt elsajátíthatják az adott szakmát – ipari informatikus, gépgyártástechnológus, gépi forgácsoló – másfelől pedig annak megszerzése után munkát is vállalhatnak a cégünknél.

Mindezek mellett a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara standjánál az érdeklődő diákok VR szemüveg segítségével megismerkedhettek az egyes szakmákkal, valamint az eseményt szervező kormányhivatal egy szakma kvízzel is várta a fiatalokat.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint csütörtökön a megyei állásbörze-sorozat keretében, 9 és 12 óra között a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban várják az álláskeresőket és a munkaerőpiaci képzések iránt érdeklődőket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában