Megemlékezés

2022.10.23. 16:58

Elismeréseket adtak át október 23-a alkalmából Balassagyarmaton (+fotók)

A város önkormányzata vasárnap délután a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban tartott ünnepi képviselő-testületi ülést, amelyen átadták a város elismeréseit.

L. J.

Balassagyarmaton a nemzeti ünnepen adták át a város szakmai díjait, jó tanuló, jó sportoló elismeréseit

Forrás: Nool.hu

Fotó: Fürjes Béla

 A város önkormányzata vasárnap délután a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban tartott ünnepi képviselő-testületi ülést, amelyen átadták a város elismeréseit. A Balassagyarmat Kiváló Pedagógusa díjban részesült, Mák Katalin, a Balassagyarmati Központi Óvoda Játékvár Tagóvoda helyettes intézményvezetője, Polgárné Balla Ildikó, a Kiss Árpád Általános Iskola tanítója, Csábiné Gerbely Mária Magdolna, a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium tanára, valamint Pappné Filó Noémi, a Nógrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Balassagyarmati Tagintézményének intézményvezető-helyettese.

A Balassagyarmat Kultúrájáért díjat Soós Géza újságíró kapta. A Balassagyarmat Egészségügyéért díjat dr. Somosi Erika, a dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet belgyógyász főorvosa, valamint Cseh Nóra, a dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet addiktológia osztályának vezető főnővére vehette át.

A Balassagyarmat Sportjáért díjat Oláh László íjásznak és Gaál Péternek, a Dózsa György Általános Iskola testnevelő tanárnak ítélték oda.
A Balassagyarmat Szociálpolitikájáért díjban részesült Ónodi Margaréta, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat családsegítője, valamint Hegedűs László Szent Erzsébet Idősek Otthona gépkocsivezetője. A Balassagyarmat Közbiztonságáért díjat adományoztak Baranyi Zsolt, a Balassagyarmati Rendőrkapitányság osztályvezető-helyettese részére.

A Balassagyarmat Jó Tanulója, Jó Sportolója emlékérem elismerést Almásy Zente, Borda Zoé, Cseri Áron, Drajkó Dóra, Kalcsó Hanna, Kenyeres Donát, Ódor Benedek, Pásztor Alíz, Péter Dorina, Pintér Lili, Reznicsek Luca, Schmiedt Réka, Specziár Viktor Dénes, Szorg Lara, valamint Vrbovszki Liza tanulók vehették át.

Az ünnepségen a város azon polgárait is köszöntötték, akik idén megyei és országos elismerésben részesültek. 

Ezt követően a vendégek átvonultak a Civitas Fortissima térre, ahol a Kelet- Nyugati Alkotóműhely a Csillaghullás című utcaszínházi előadásában idézte fel az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, majd a Bajcsy-Zsilinszky utcai 1956-os emlékműnél Csach Gábor, a város polgármestere mondott beszédet, felidézve az 1956-os forradalom helyi eseményeit.

– Balassagyarmatra 1956. október 24-én érkezett meg a forradalom, egyetemisták jöttek Budapestről teherautóval. Erről nagyon korán értesült az ÁVO és két diákot elfogtak közülük, a többieket pedig Vácra hurcolták. A két diák elfogásáról elterjedt a hír a városban. Magyar Pál és Daróczi Gusztáv, akiknek a neveit az emléktáblán olvashatjuk, rögtön megpróbálták biztosítani ügyvédi védelmüket. Persze, elfogásukat tagadták – mondta Csach Gábor. – Október 26-án nagyobb tömeg gyűlt össze a rendőrség előtt követelve a diákok szabadon bocsájtását, de letagadták a fiatalok ottlétét. Így a MÁV-nál dolgozók és a vasutasok, az autóbuszvezetők, a gépkocsivezetők a kórházhoz mentek, ahol ledöntötték a szovjet hősi emlékművet, majd a több ezresre dagadt tömeg a városházáig ment. A címereket a kollégiumról is leverték. Aztán október 27-én, szintén Nógrád megyében először Magyar Pál és Daróczi Gusztáv által, demokratikus úton megalakult Balassagyarmaton a valóban forradalmi tanács.

A polgármester hangsúlyozta, hogy egy pofon sem csattant a forradalmi tanács működése, a közigazgatás helyreállítása idején, az egyetlen pártember, akit gyűlölet övezett, kimenekítették. Mégis szörnyű megtorlás lett az eredménye. Az emléktáblán 31 balassagyarmati polgár neve szerepel, akik valamilyen börtönbüntetést kaptak, két halálos ítélet is született.

Ezután a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés virágait az emlékműnél. Az eseményen közreműködött a Balassagyarmati Dalegylet, a Gyarmati Színkör, valamint a Kelet-Nyugati Alkotóműhely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában