Színvonal

2022.10.26. 06:50

Elemzés támasztja alá, hogy Nógrád megye legélhetőbb járása a balassagyarmati

A Takarék Index, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzése az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége mentén vizsgálta, milyen lehetőségeket biztosítanak az ország egyes részei az ott élőknek. Nógrád megye legélhetőbb járása a balassagyarmati lett és a 29. helyet szerezte meg az országos listán.

Lászlók Judit

Sok programot rendeznek Balassagyarmaton

Forrás: Nool

Fotó: H.Cs.

A Takarék Jelzálogbank Takarék Index című elemzésből kiderül, hogy a járások élhetőségi rangsorának élén álló területek egyes mutatók esetében kiemelkedően magas pontszámot értek el a százas skálán – amelyen az értékeket a legjobb lehetőségeket biztosító helyszínhez képest határozták meg a szakértők –, másokban azonban csak a középmezőnyben, vagy akár a lista vége felé helyezkednek el. A kisebb járások elsősorban az alacsony bűnözésnek és a jobb megfizethetőségnek, a nagyobb városok és környékeik pedig inkább az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a vásárlási lehetőségek, illetve a munkaerőpiac terén elért magasabb pontszámuknak köszönhetik előkelő helyezésüket. A legalacsonyabb pontszámok Északkelet-Magyarország járásait jellemzik. 

Az összesített listán Nógrád megye legélhetőbb járása a balassagyarmati lett 47,3 ponttal. Az ország 176 járása közül pedig a 29. helyet szerezte meg. Közvetlenül mögötte a 30. helyen végzett a Rétsági járás, ezután következik Pásztó és környéke, amely a Takarék Index 75. helyén áll. A Bátonyterenyei járás a 111., ezzel a salgótarjánit éppen csak megelőzte, amely 113. lett a rangsorban, míg a Szécsényi járás a 129. helyen végzett. 

Oktatás

A Takarék Index elemzői több mutató, köztük az óvodáskorú lakosságszámhoz viszonyított óvodai férőhelyek száma, a nyolcadik osztályos matematikai és szövegértési kompetenciaszámok átlaga, valamint az adott területre jutó középiskolai osztályok száma alapján határozták meg a járások pontszámát. Ennek köszönhetően az oktatás területén a Balassagyarmati járás végzett az első helyen, őt követi a sorban a Rétsági, a Pásztói, a Salgótarjáni, a Szécsényi és végül a Bátonyterenyei járás. 

Egészségügy 

Az egészségügyi mutató a háziorvosok számának a felnőtt lakossághoz, a házi gyermekorvosok számának a gyerekekhez viszonyított száma, a kórházi ágyak lakosságarányos száma, valamint az adott területre jutó gyógyszertárak száma alapján állt össze 30-30, illetve 20-20 százalékos súllyal. A sorrend: Balassagyarmati járás, Bátonyterenyei járás, Salgótarjáni járás, Pásztói járás, Rétsági járás, Szécsényi járás. 

Kultúra

A kulturális pontszámot az egységnyi területre jutó könyvtárak, moziférőhelyek, múzeumi kiállítások és kulturális rendezvények száma alapján határozták meg a szakértők. Az egyes jellemzők azonos súllyal estek latba. A kulturális szolgáltatások területén a Salgótarjáni járás jár az élen szűkebb hazánkban. A listán sorrendben kövei őt a Balassagyarmati, a Szécsényi, a Pásztói, a Rétsági és a Bátonyterenyei járás. 

Bűnözés

A bűnözés esetében az adott területen lakosságarányosan elkövetett kiemelt bűncselekményeket vették alapul az elemzők a rangsor összeállításánál. A legbiztonságosabb járásnak a Rétsági számít. A második helyen a Balassagyarmati, a harmadikon a Pásztói, a negyediken a Bátonyterenyei, az ötödiken pedig a Salgótarjáni járás végzett. A bűnözés terén a legrosszabb mutatókkal a Szécsényi járás rendelkezik. 

Vásárlási lehetőségek

A vásárlási lehetőségek fontos tényezőt jelentenek az élhetőségben. Ezt a mutatót az egységnyi területre jutó boltok száma alapján határozták meg az elemzők. Ebben a kategóriában ismét a Salgótarjáni járás szerezte meg az első helyet. Kicsivel lemaradva követi őt a Bátonyterenyei, majd a Balassagyarmati, a Szécsényi és a Pásztói. Érdekesség, hogy a legrosszabbul ezen területen a Rétsági járás teljesített. 

Munkaerőpiac

A munkaerőpiac mutatójának az összeállításakor az egy főre jutó nettó jövedelmet és az álláskeresők lakosságarányos számát vették figyelembe a szakértők. Előbbi 70, utóbbi 30 százalékos súllyal szerepel az összesítésben. Természetesen a lista első két helyét, megyénk gazdasági motorjai a Rétsági és a Balassagyarmati járások foglalják el, ebben a sorrendben. Őket követi a Pásztói, a Salgótarjáni, a Bátonyterenyei és végül a Szécsényi járás. 

Megfizethetőség

A megfizethetőséggel kapcsolatban pedig azt vizsgálták, hogy Északkelet-és Délkelet-Magyarországon könnyebb-e lakást vásárolni. Az elemzők a járásokban jellemző jövedelmeket és a lakóingatlanok négyzetméterárát figyelembe véve számították ki, hogy az éves jövedelemből hány négyzetméternyi lakás vásárolható meg. A leginkább megfizethető járások jellemzően a kisebb településekből állnak, és jellemző rájuk, hogy az ingatlanok négyzetmétere olyan olcsó az átlaghoz képest, hogy hiába alacsonyak ezzel párhuzamosan a jövedelmek is, mégis sokkal megfizethetőbbek, mint egy nagyvárosban. Ennek fényében a Bátonyterenyei járásban lehet az éves jövedelemből a legtöbb négyzetméternyi lakást vásárolni, majd a Pásztóiban, a Szécsényiben és a Rétságiban. A kategória utolsó két helyén a Balassagyarmati, illetve a Salgótarjáni járás végzett. 

A Szécsényi járás a legkevésbé élhető

A Takarék Index című elemzés nemcsak arra világított rá, hogy melyik járás a legélhetőbb Nógrád megyében, hanem arra is, hogy melyik a legkevésbé az. A Szécsényi járásban a megfizethető árú ingatlanokon kívül minden szolgáltatás alacsony szintű. Az egészségügyi, a bűnözési és a munkaerőpiaci mutatók megyén belül ott a legrosszabbak.

Salgótarján a sor végén 

A járások mellett a szakértők idén is összeállították a megyeszékelyek egymáshoz képesti élhetőség szerinti rangsorát, amelyet ezúttal is Budapest vezet Veszprém és Győr előtt. A sor végén Kecskemét, Salgótarján (18.) és Békéscsaba található. A részmutatókat tekintve a legmegfizethetőbbnek Békéscsabát és Miskolcot megelőzve Salgótarján bizonyult. 

A balassagyarmati és a rétsági járás az élen 

A szakértők azt is megvizsgálták, hogy Kelet-, illetve Nyugat-Magyarország egyes megyéiben melyik a két legélhetőbb járás, és ezek milyen helyet foglalnak el az országos rangsorban. Nógrád megyében a legélhetőbb járás a Balassagyarmati, illetve a Rétsági. Az országos rangsorban előbbi 29., utóbbi a 30 helyet foglalja el.

Az elemzéssel kapcsolatban megkerestük Csach Gábort, Balassagyarmat polgármesterét is. Érdeklődésünkre elmondta, hogy két évvel ezelőtt a Hétfa Kutatóintézet elemzésén – bár ott más szempontok alapján vizsgálódtak – az 58. helyen végeztek. Most pedig már a 29. helyet foglalja el a Balassagyarmati járás. 

– A rendszerváltáskor megszűnt Balassagyarmat politikai büntetése, amit a kommunisták okoztak. Az Európai Uniós csatlakozással pedig megszűntek a Trianoni határok által okozott hátrányok is. A 2000-es évek ipar telepítésével pedig elindult a gazdasági fejlődés. Ezeknek az együttes hatása miatt lehet most Balassagyarmat az északi csücske a budapesti agglomerációnak – fogalmazott Csach Gábor. Majd kitért arra is, hogy bár a kultúra és a vásárlási lehetőségek területén gyengébbek a Balassagyarmati járás mutatói, azonban itt is folyamatosan zajlanak a fejlesztések. Mint mondta: a jövőben egy színház épül a városban, illetve hamarosan egy újabb áruház (szerk. Aldi) is nyílik majd. Kiemelte továbbá, hogy Balassagyarmat helyzetét könnyíti, hogy 50 kilométeren belül nincs másik hasonló település. Emellett a város a járáson túlmutató szolgáltatásokat nyújt, továbbá számos gazdasági mutatóban is elöl jár Nógrád megyében. 

Mezőfi Zoltán, Rétság polgármestere pedig arról tájékoztatta portálunkat, hogy a városuk Vác és Balassagyarmat között félúton helyezkedik el, ami nehezíti a vásárlási lehetőségek bővítését a térségben. Ennek ellenére vannak törekvéseik aziránt, hogy Rétságon egy áruház épüljön. 

– Örülünk viszont, annak hogy a munkaerőpiac területén az elhelyezkedésünknek és a szorgalmunknak köszönhetően az élen járunk. Emellett a megye legbiztonságosabb járása a Rétsági, ami úgy vélem, hogy az itt lévő rendőrkapitányságnak és az aktívan működő polgárőrségeknek is köszönhető – fogalmazott Mezőfi Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában