Sziréna

2022.10.08. 11:21

Díjazták az elhivatottságot: nehéz körülmények között is helytállnak a nógrádi mentők

A közelmúltban elismerték az Országos Mentőszolgálat Nógrád megyei szervezetének munkáját. A szolgálat munkatársai napról napra segítenek másokon, emberéleteket mentenek. Munkájukról Pifka Zsolt, szűkebb hazánk vezető mentőtisztje mesélt.

Nagy Orsolya

Elismerték a nógrádi mentők munkáját

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

– Hogyan változott meg a mentők munkája az elmúlt években, és milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük? 
– Az elmúlt évek döntő változását a koronavírus-világjárvány jelentette. A mindennapi mentési feladatok mellett sok nem szorosan a mentéshez tartozó, váratlan feladattal is szembesültünk, amelyek eredményes megoldásához nélkülözhetetlen volt a jól szervezett csapatmunka, de helytálltak a bajtársak. 

– Mennyire vonzó szakma ez Nógrád megyében? 
– Azt gondolom, hogy a mentőhivatás ma jelentős társadalmi megbecsülésnek örvend. Szervezetünk Magyarország legnagyobb egészségügyi intézménye, folyamatosan megújuló gépjárműparkkal és korszerű eszközökkel. Dolgozóink folyamatos képzése biztosított, itt kiszámítható jövőkép várja az elhivatott érdeklődőket. 

Pifka Zsolt, a Nógrád megyei Mentő Egyesület elnöke mutatja a csapat díját
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Mi az, ami a legnehezebb, és mi az, ami a legszebb ebben a szakmában ? 
– Úgy vélem, a mentőmunka az egészségügyi ellátás egyik legnehezebb területe. Az esetek döntő többségében a betegek ellátását intézeten kívül, nehéz körülmények között végezzük, napszaktól és évszaktól függetlenül. Gyakran mostoha időjárási viszonyok között, az adott pillanatban súlyos döntéseket kell meghoznunk. A legszebb viszont az benne, amikor megtapasztaljuk munkánk eredményét, például egy köszönőlevél formájában, vagy amikor visszajelzést kapunk a beteg ember gyógyulásáról, amelynek mi is a részesei lehettünk. 

– Hogyan érintette önöket a nemrégiben kapott kitüntetés? 
– Nógrád Megye Önkormányzata Perliczi János-díjat adományozott nemrég az Országos Mentőszolgálat Nógrád Megyei Mentőszervezet részére, amelyet a megyenap ünnepi megemlékezésén vehettünk át. Ez egy nagyon fontos visszajelzés a munkánkról. Hálás vagyok, és köszönettel tartozom a bajtársak áldozatos munkájáért, hiszen nélkülük nem sikerült volna elérni ezeket az eredményeket. 

– Kapott már korábban is elismerést a Nógrád megyei szervezet? 
– Egyéni elismeréseket már számtalan alkalommal vehettek át bajtársaim, de megyei szervezetünk ekkora rangú elismerésben még nem részesült. 

– Önnek mit jelent az, hogy mentőként végzi munkáját? 
– Ebben az évben töltöttem be a harmincötödik évemet a mentőszolgálatnál. Egykor mentőápolóként kezdtem el dolgozni, majd mentőtiszti képesítést szereztem, de voltam állomásvezető, és immár hatodik éve vagyok vezető mentőtiszt. Munkámat mindig is hivatásnak tekintettem, amely megköveteli tőlem, hogy őrizzem és szolgáljam az életet. Vezetőként sem lehet más a feladatom, mint ezt a hivatástudatot átadni másoknak. Jelmondatunk is jól kifejezi ezt: Hivatás az életért. 

– A jövőre vonatkozóan milyen terveik vannak? 
– Amennyiben valakit baleset ér, és hirtelen egészségkárosodást szenved, az elsősegélynyújtás, mint a mentési lánc első láncszeme, ugyanolyan fontos része a feladatainknak, mint az azt követő mentő vagy kórházi szakellátás. Éppen ezért elengedhetetlennek tartjuk az elsősegélynyújtás széles körű oktatását, ezzel is javítva az egészségkultúránkat. Emellett a szakmai színvonalat is folyamatosan szinten tartjuk, amelynek fejlesztése is alapvető feladataink közé tartozik. A kompetenciaképzések és továbbképzések szervezése jelenleg folyamatos, és a jövőben is kötelező program lesz. A szakmai fejlesztések mellett infrastrukturális beruházások is zajlanak, mint például a salgótarjáni állomás energetikai korszerűsítése, amely jelenleg is zajlik. 

Több mint 150 mentő dolgozik megyénkben a szervezetnél

Nógrád megyében összesen nyolc mentőállomás található: Salgótarjánban, Pásztón, Balassagyarmaton, Rétságon, Bátonyterenyén, Szécsényben, Héhalomban és Bercelen. Ezeket úgy létesítették, hogy a riasztástól számítva 15 percen belül elérhetők legyenek szűkebb hazánk települései. 
Hat állomáson emelt szintű mentőegységgel is rendelkeznek. A kivonuló állomány 156 személy, amelyek között mentőgépkocsi-vezető, mentőápoló, mentőtiszt és mentőorvos is van. Az irányító csoportban pedig 16-an dolgoznak, ezenkívül hat személy tevékenykedik az adminisztratív állománynál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában