Nemzeti ünnep

2022.10.23. 13:34

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésére emlékeztek Salgótarjánban

A megemlékezést vasárnap délelőtt tartották a megyeháza előtti emlékműnél.

Gubányi Patrik

Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke koszorúz a salgótarjáni megemlékezésen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedus Mark

Az 1956. október 23-án Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalomra emlékeztek vasárnap Salgótarjánban, az ünnepségen már 20. alkalommal vett részt a városba látogató Schirilla György extrém sportoló is. A koszorúzást a megyeháza előtt az 1956-os forradalom és szabadságharc ismert és ismeretlen Nógrád megyei mártírjai emlékére állított emléktáblánál tartották, Kósa Zsolt énekes közreműködésével. 

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere beszédében elmondta: a 66 évvel ezelőtt lezajlott forradalom és szabadságharc a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. Azonban évről évre nemcsak a hőstettekre, hanem azon eszmékre és értékekre is emlékezünk, amelyek az események mögött álltak: a szabadságra, a függetlenségre, a szolidaritásra és a diktatórikus rendszerek egyértelmű elutasítására. 

 – Ezen a nemzeti ünnepen többnyire a neves mártírokat éltetjük, akik életüket áldozták egy nemes elképzelésért. De számomra az igazi hősök között a szüleink és nagyszüleink is egyaránt szerepelnek – mondta.

– Nekünk fiataloknak kell tovább vinnünk 56' szellemiségét – emelte ki köszöntőjében Bodó Mónika, a POFOSZ Nógrád Megyei Szervezetének elnöke. – A mai napig lejegyzem és gyűjtöm a visszaemlékezéseket, ápolom az emlékeket, hiszen megszerzett tudásunkat tovább kell adnunk gyermekeinknek. Most már a gyermekeim, a családom és a civil munkám mellett folytatom felelősségteljes elhivatottságomat: ez év nyarán a megyei POFOSZ tagok bizalmat szavaztak, így a megyei szervezet elnökeként még fontosabbnak tartom, hogy '56 lángja ne aludjon ki – mondta az elnök.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke beszédében kiemelte: a kommunista hatalom megpróbálta meghamisítani hazánk becsületét, azonban 1956 és Salgótarján neve immár 66 éve elválaszthatatlanok. 

– Ezt eddig is tudta mindenki, de nem is nagyon emlegettük, vagy ha igen, hát halkan, hol tiltva, hol titkolva. Még akkor is igaz ez az állítás, ha tisztában vagyunk vele, hogy forradalmunk és szabadságharcunk vérbe fojtása után maga a bolsevik hatalom volt az, ami megpróbálta Salgótarján igaz történelmét elhallgatni vagy letagadni. Az ünnepséghez tartozó emlékfutás országos hírnevű résztvevőkkel segít tovább vinni szűkebb hazánk hírnevét, most sincs ez másképp. Kívánom, hogy az emlékfutás olyan jelképe legyen városunknak, mint a forradalomnak a lyukas zászló – osztotta meg gondolatait Skuczi Nándor.

Végül a kiemelkedő sportteljesítményeiről és a jeges vízben való úszásáról ismert Schirilla György osztott meg néhány személyes történetet a jelenlévőkkel.

A rendezvény zárásaként  a jelenlévők koszorúzást tartottak, néma főhajtás mellett helyezték el az emlékezés virágait.
Ezután kezdetét vette a megyeszékhelyen már hagyománnyá vált október 23-i emlékfutás Schirilla György vezetésével, a December 8. téren.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában